Roskam Moordkuil Jaargang 06, 2000

Nummer 5: minderwaardigheidscomplex in Twente

Het minderwaardigheidscomplex in Twente is blijvend. Slechts een handjevol bestuurders blinkt uit, de rest is hier geparkeerd. Als FC Twente kampioen kan worden, verliezen ze (misschien wel bewust) drie wedstrijden op rij. Een duf, nietszeggend, conservatief krantje geeft dagelijks de politierapporten door en legt uit hoe je de planten moet bewateren. Het bedrijfsleven van betekenis fuseert zich weg en de rest vertelt in het westen des lands aan de aandeelhouders hoeveel ze verdiend hebben.
Het kan nog erger. Toen de vrouwelijke Hennie (Idzes) eindelijk vrij kwam, gaf ze een persconferentie. Dat is verstandig. Ben je ineens van een hoop gezeur af. Maar ze stond de pers niet te woord in Enschede waar ze woont, niet in Twente, nee, in Apeldoorn. Bij Van der Valk. Dat verzin je niet. Ze werd er bijna voor afgestraft, definitief ten onder. Ze viel verschrikkelijk hard van zo’n geïmproviseerd podium dat niks mag kosten. Uit piëteit met haar is deze val nooit op televisie te zien geweest.

Idzes kwam binnenlopen onder begeleiding van zo\’n prototype van een PR-glibber. Een kwal met rode, belangrijke koontjes. Die eikel zal haar ook wel geadviseerd hebben naar Apeldoorn te gaan. ‘Het is anders zover rijden voor die journalisten uit Amsterdam’, zal die kwijl wel gezegd hebben. Idzes gaat het podium op, zoent een bekende, ze loopt door en alsof er een luik wordt weggetrokken, knalt ze van het te kleine podium.

Dan overleef je 22 maanden in Turkse gevangenschap, je overleeft vernederingen, angst, stokslagen van de buurvrouw. Om dan je nek te breken bij Van der Valk. Je kan beter doodgemarteld worden door de Islamieten. Of door Pinochet uit een vliegtuig worden geknikkerd boven zee.

Misschien is wel bewust voor Van der Valk gekozen omdat dan de overgang vanuit de Turkse gevangenis niet zo heel groot is. Bij Van der Valk wil je toch niet gezien worden. Een hoerenkeet, waar vertegenwoordigers en ambtenaren vreemd gaan. Als je een bekende tegenkomt, heb je altijd het gevoel dat je moet uitleggen waarom je er bent.

Truttig Nederland vreet zich daar elke zondag bijkans dood, omdat je net zo veel patat naar binnen mag stouwen als je op kunt. We maken ons druk om kistkalveren, scharreleieren, BSE-vlees, gekke koeien, salmonellakippen, leeg geviste zeeën. Van der Valk zet dat allemaal om in zwart geld.

Al die beursgenoteerde bedrijven vergaderen in de duurste restaurants en beste hotels. Het allerbeste is nog niet goed genoeg. Inmiddels heeft half Nederland de Hennies een cadeau toegestuurd. Is er nou niet één fatsoenlijk etablissement in Nederland, of liever in Twente, dat de Hennies wil opvangen, begeleiden en waar een normale persconferentie kan worden gehouden.

Vorige bijdrage

Nummer 4: Heracles blijft de club van het oud papier

Volgende bijdrage

Nummer 6

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *