Roskam Moordkuil Jaargang 07, 2001

Nummer 3

Marten Oosting heeft schijt aan de mensen in het rampgebied. Marten Oosting trekt zich zelfs niets aan van zijn opdrachtgevers Jan Hendrikx en Jan Mans. Het gaat allemaal om Marten Oosting en Marten Oosting. En om zijn rapport. En om de schijnwerpers.

Anders geef je geen interview aan een landelijk dagblad zonder overleg met je opdrachtgevers. Ik heb de immer correcte Hendrikx nog nooit zo kwaad gezien als toen hij afgelopen weekeinde geconfronteerd werd met het interview. Want het was Hendrikx die met de voormalig Ombudsman op de proppen kwam als voorzitter van een onafhankelijke commissie die een onderzoek instelt naar de vuurwerkramp in Enschede.

Oosting kent natuurlijk de inhoud van de acht onderzoeken van de rijksinspectie. En daarin is natuurlijk niet te lezen dat de rijksoverheid van de knal in Culemborg geleerd heeft. Nee, het rijk wijt natuurlijk alles aan de gemeente en de brandweer.

Oosting heeft tegengas willen geven door ook naar SE Fireworks te wijzen. Maar zoals het rijk gewend is te lekken naar met name Nova, daar speelt Oosting de gefrustreerde onderzoeker die terug wil slaan. In plaats van een kopie van zijn rapport door de brievenbus van het ANP te gooien.

Oosting laat zijn voorlichters zeggen dat hij dat in het belang van de bewoners gedaan heeft. Waarom kiest hij dan (desnoods) niet voor Tubantia? Nee, het Algemeen Dagblad heeft een lekkere hoge oplage en stelt weinig vragen zodat hij zijn verhaaltje kan afdraaien.

Hoeveel waarde kunnen we nu nog hechten aan de eindrapportage van de commissie Oosting op 28 februari? Of laat hij dan via de Telegraaf weten dat Mans, Pronk, De Grave en De Vries en de brandweercommandant moeten terugtreden. Ik adviseer Hendrikx en Mans een speciale lezer in te huren die dagelijks in alle vroegte alle landelijke, regionale en plaatselijke kranten napluist op de communicatie van Oosting.

Ik denk dat Oosting niet voor Tubantia heeft gekozen omdat hij Frans de Lugt kent. Op de plaats van hoofdredacteur mag die senior-sukkel tegenwoordig zijn verhaaltjes vertellen. Dat onderdeurtje heeft ooit de rampverhaaltjes van zijn collega\’s gerangschikt en daarvan een boek gemaakt. Op basis van het plak- en knipwerk is hij ineens deskundige en laat hij (afgelopen zaterdag) weten dat wat hem betreft niemand weg hoeft: Barbertje hoeft niet te hangen. Omdat daar niets mee opgelost wordt. Nee, dank je de koekoek. De klap kan ook niet teruggedraaid worden.

De nagemaakte hoofdredacteur laat zich in de zaterdagbijlage van diezelfde krant uitgebreid op twee pagina\’s afzuigen door Van der Valk in Almelo.

Marten heeft toch gelijk gehad, hij had alleen even de twee Jannen moeten bellen.

Vorige bijdrage

Nummer 2

Volgende bijdrage

Nummer 4

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *