Roskam Moordkuil Jaargang 08, 2002

Nummer 4

Angst voor arbeidsonlusten. Ik vind het eigenlijk wel mooi dat Akzo dat argument gebruikt om de sluiting van de afdeling verpakt zout te herzien.

Arbeidsonlusten. Wat moet ik me daar precies bij voorstellen? Een bezetting? Een gijzeling van de zetbaas Stuip? Hebben de goeiige werknemers die zout op de markt uitdeelden als protest tegen de sluiting innig contact met militante actievoerders tegen de chloortreinen?

Ik vind het geweldig. Arbeidsonlusten. Heerlijk woord.

Uit het onderzoeksrapport dat de vakbond en de ondernemingsraad hebben laten opstellen blijkt dat Akzo gewoon zijn huiswerk niet goed gemaakt heeft. De plannen deugen niet. Dat wisten we natuurlijk al, want winstmaximalisatie nastreven ten koste van alles en iedereen is geen sterk beleid, maar nou deugen de feitelijke rekensommetjes ook al niet.

Maar toch, ik vind angst voor arbeidsonlusten beter. Overigens worden nog steeds 65 van de 200 banen geschrapt, maar dit terzijde.

Akzo speelt een weinig verheffend spel: sluiting van Delfzijl en als gevolg daarvan is het aantal chloortreinen via Hengelo zienderogen opgelopen. Natuurlijk, Akzo wil best de chloorproductie overhevelen van Hengelo naar Rotterdam, als de overheid bereid is die ruim honderd miljoen te betalen. En vervolgens zet Akzo via Hengelo de druk op de ketel. En afwachten maar. Meer treinen en plannen lanceren om de werkgelegenheid te verminderen. Dan afspraken maken om de kosten in Hengelo (bij het verpakte zout) sterk te verlagen.

Half Hengelo zakt straks in de krater die Akzo achterlaat. Akzo gedraagt zich als een koloniaal bedrijf dat wel de lusten maar niet de lasten wil hebben. Hengelo moet zich vrijvechten van de chlooroverheersing.

Hengelo heeft de mooie toekomstplannen ontwikkeld voor het Hart van Zuid, zoals het plan zo mooi heet. Met vele duizenden arbeidsplaatsen. Daar wegen die paar honderd banen bij Akzo niet tegen op. Als die banen daar op termijn al zullen blijven.

Ik wacht op de politieke partij die durft op te schrijven als programmapunt dat Akzo uit Hengelo moet verdwijnen. En laten ze dan vooral beginnen met de chloortreinen. En direct daarna moeten de zoutboringen worden stopgezet. De eerste de beste korenwolf, kwakzalfrups of geile boktorkever kan de aanleg van complete industrieterreinen tegenhouden. Maar vele duizenden mensen zijn direct in levensgevaar bij elke chloortrein die naar Rotterdam gaat.

Akzo gijzelt Hengelo. Eerst de poen. Akzo heeft Hengelo met de sluiting van Delfzijl een chloorbom omgehangen. Het wachten is niet op initiatief van de Hengelose gemeenteraad, maar op een soort Rambo die Hengelo bevrijdt.

Vorige bijdrage

Nummer 3

Volgende bijdrage

Nummer 5

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *