Roskam Moordkuil Jaargang 08, 2002

Nummer 5

Hoe komen we toch van die dure onzin af? De helft van de winkeliers gooit zaterdag de winkel dicht. Waarom? Omdat een stelletje gaat trouwen. Een sul van een gozer met een Argentijns mokkeltje. De familie kiest per definitie voor liefdes uit landen waarvan we ooit een WK-finale verloren hebben. En de uitverkorenen moeten ook fout zijn geweest in een oorlog.

Ik heb de Almelose wethouder Pingen van Economische Zaken ooit zover gekregen dat hij naar de politie stapte, maar ik ben bang dat dit krantje niet op de Nederlandse kastelen wordt verspreid. Bovendien heb ik Bernhard al eens voor een landverrader uitgemaakt zonder consequenties.

Ik ben een ouwe burgerlijke lul aan het worden. Ik was een paar maanden geleden voornemens actie te voeren toen de dure uitkeringstekkers Overijssel aandeden. Ik had uiteindelijk toch het gore lef niet en ik was achteraf blij geen stennis geschopt te hebben toen ik zag hoe ze André Manuel aanpakten die drie straten verder zijn broek liet zakken.

Ik had afgesproken zaterdag naar Amsterdam te gaan. Ik heb afgezegd. Ze waren niet eens boos, ze hadden zoiets wel verwacht, begreep ik uit hun reacties. Ik heb geloof ik al vijftien jaar niet meer met de politie gevochten. Hoewel mijn handen regelmatig jeukten.

Ik heb afgezegd omdat mijn dochter een slaapfeestje houdt. Een slaapfeestje, zo legde mijn dochter uit, is ontzettend in, dan komen haar vriendinnen voor wie ik \’s avonds cola en chips moet aanslepen. Trap op, trap af. Ze heeft mijn televisie/video van mijn werkkamer gehaald en we zijn van de week lid geworden van de videotheek omdat ze een paar leuke films wil halen om tijdens haar slaapfeestje te bekijken. Kon dat niet een week later? Nee, dat kon niet. Ik ook niet trouwens, dan heb ik weer andere verplichtingen, zie ik in mijn agenda.

Mijn dochter leerde over die klote Oranjes tijdens lessen geschiedenis. Ze heeft het interview op het jeugdjournaal bekeken, vroeg vriendelijk of ik mijn cynische reacties voor mezelf wilde houden; zij vindt Máxima wel tof.

Ze zag oude beelden van vechtende studenten; daar liep ik tussen. Jij? Waarom dan? Heb jij ook gevochten? Ik kreeg het niet uitgelegd. Dat de politie bij demonstraties soms zomaar begint te slaan. Dat het systeem van de monarchie gewoon niet deugt. Dat er verschil zit tussen vechtende hooligans en studenten. Dat studenten vroeger meer deden dan alleen illegale software maken of muziek kopiëren.

Ik ben een ouwe recalcitrante bal gehakt geworden die heel gewoon vanavond de bitterballen achter de deur zet en dan de tienerkamer uitgepleurd wordt. Ik hoop met geweld, dat ze zich schaamt voor die stomme vader. Dan komt het misschien toch wel goed met die kleine.

Vorige bijdrage

Nummer 4

Volgende bijdrage

Nummer 6

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *