Roskam Moordkuil Jaargang 11, 2005

Nummer 21

Geen bloemen, geen champagne, niets mocht geregeld zijn voor die belangrijke laatste competitiewedstrijd tegen Veendam. Want voorzitter Jan Smit, de keiharde deurwaarder uit Ommen, is heel bijgelovig als het gaat om voetbal. Hij droeg al weken de jas van de materiaalman omdat Almelo sinds hij die jas aan had, niet meer had verloren. En vorig jaar stond het hele feestprogramma klaar, maar toen kwam Heracles een doelpunt tekort, zoals bekend. Dus er was nu niets geregeld, want dat zou in de gedachten van Smit de goden verzoeken zin. De champagne en de bloemen kwamen er natuurlijk toch, maar voor de rest was het na het laatste fluitsignaal een bende in het Polman-stadion waar ik de naamgever sinds maanden ook weer eens zag.

Ik vrees nu al die criminelen uit Rotterdam, Den Haag en Utrecht die op bezoek komen in het lieve stadionnetje zonder hekken.
Heracles is een prachtige club. De sfeer, de gezelligheid, het knusse zal verloren gaan. Ik heb het gezien bij FC Zwolle dat promoveerde. Er kwam daar een soort FC Twente-kilte over de club die zelfs na de degradatie niet meer is weggegaan.

En er zullen allemaal foute mensen afkomen op de nieuwe eredivisionist. Zeker als de topman van Ten Cate (Loek de Vries) zijn woorden en ambities waarmaakt en veel geld beschikbaar stelt zodat Heracles door kan groeien. En dat is nodig ook, want met types als Jeffrey de Misscher is het snel over. De Vries wil binnen afzienbare tijd zelfs Europa in (goed voor de handel in kunststof grasmatten); De Vries wil beslist niet komend jaar het lachertje worden van de eredivisie, zoals Den Bosch en De Graafschap dit jaar. Met zes miljoen kom je dan niet echt heel ver.

Er is opvallend weinig aandacht voor het interview van Nico Jan Hoogma onlangs in de Roskam en daarna in de Volkskrant: hij was meedogenloos over het kunstgras. Volgens Hoogma is het kunstgras de reden dat er zoveel thuiswedstrijden verloren zijn gegaan. De Vries heeft Smit opgebeld en gevraagd of hij Hoogma op de kleine lettertjes in zijn contract wilde attenderen waarin staat dat hij niets negatiefs over de kunstmat mag zeggen.

Donderdagavond (gisteren dus) mocht ik zelf weer met een aantal journalisten van RTV Oost en Tubantia de strijd aangaan met medewerkers van Ten Cate in het Polman-stadion op de kunstmat.
Vorig jaar zijn we daarmee begonnen, maar ik zag toen vooral Youri Mulder, André Paus en Alfred Nijhuis op me af komen. Ten Cate had allemaal ex-profs ingehuurd. Maar volgens Ten Cate was ik daarmee begonnen.

Er zal weinig politie nodig zijn geweest om onze aanhang uit elkaar te houden. Dus de wedstrijd zal ook geen internetplaatjes opleveren. Leuk hè om de politie in Rotterdam zo hard aan het werk te zien als ze zelf eens slachtoffer zijn.

Vorige bijdrage

Martin Bril is misschien wel de allerbeste stukjesschrijver van Nederland

Volgende bijdrage

Nummer 22

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *