Roskam Moordkuil Jaargang 11, 2005

Nummer 50

Cees van der Knaap heeft onlangs met een zwierige zwaai Hans Wiegel zijn kantoor uitgemikt. Wiegel kwam als lobbyist voor Twente even vertellen wat de staatssecretaris van Defensie geacht wordt te doen en daar was Van der Knaap niet van gediend. Vooral het arrogante toontje irriteerde mateloos. Deze week was de vroegere vakbondsman in Twente en hij vertelde het uitsmijtverhaal met veel plezier.

De regio Twente is genaaid door het rijk. Eerst lag er het akkoord dat de vliegbasis tot 2015 open zou blijven, maar de handtekening was niet gezet en toen kwam het bericht dat de tent zou sluiten. Met veel pijn en moeite is nu afgesproken dat Defensie de burgerluchtvaart in Twente in de jaren 2006 en 2007 nog helpt. Van der Knaap is overigens niet de kwade pier, in het kabinet is lang niet iedereen overtuigd van de noodzaak van het open houden van het Twentse vliegveld voor de burgerluchtvaart. Daar is stille diplomatie voor nodig, van de provincie Overijssel, van de Twentse kamerleden en vooral van de Enschedese burgemeester Peter den Oudsten, die duidelijk moet maken dat hij geen twee agenda’s heeft (de luchthaven openhouden of de grond voor een appel en een ei verwerven – dat levert veel geld op als de bestemming bouwgrond wordt).

Loek de Vries (Ten Cate) raakte samen met zijn boezemvriend Ab Pasman (Grolsch) in paniek en via Pasman (Wiegel is voorzitter van de branchevereniging van bierbrouwers) is de VVD-coryfee ingehuurd. De Vries zei dat het bedrijfsleven ingreep, later waren het zes ondernemers, maar Joop ter Haar en Dik Wessels hebben inmiddels hun excuses aangeboden, met dien verstande dat ze van niets wisten. Het nieuws was gelekt door iemand in Zwolle die er belang bij heeft dat het Twentse karretje in de soep rijdt. Dat was eigenlijk niet nodig, want De Vries en Pasman hebben de verkeerde lobbyist ingehuurd. Als ze iets beter hun huiswerk hadden gedaan, hadden ze geweten dat Wiegel helemaal niet goed ligt in Den Haag. Van der Knaap komt uit de vakbeweging en kan Wiegels bloed wel drinken. En bij de PvdA en D66 zijn ze ook Orakel-moe. En bovendien, wat heeft Wiegel nou helemaal politiek gepresteerd? Het is een zakkenvuller die door twee ingehuurde Twentse bestuurders (geen echte ondernemers) wordt betaald, maar ook bij de Urker Vissers en nog een hele serie bedrijven op de loonlijst staat.

Die Pasman maakt zich tegenwoordig wel erg druk om Twente. In de bestuurskamer van FC Twente stond hij onlangs uit te leggen hoe het werkt en “dat we er allemaal achter moeten gaan staan, ook journalisten”. Hoe lang werkt hij in Twente? In hoeveel besturen zit hij? En wat De Vries betreft: laat je eens zien, doe eens echt wat voor de regio. Alles wat hij doet is eigenbelang, te beginnen bij Heracles waar hij nu weer een Chinees wil halen. Niet om het voetbal, niet om de club, maar omdat hij hoopt op omzet.

Loekie en Appie hebben de regio weer eens in hun hemd gezet.

Vorige bijdrage

Van der Noordt had een miljoenenschuld aan de bank

Volgende bijdrage

Waar kan ik mijn Chinese MP3-speler laten repareren?

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *