Roskam Moordkuil Jaargang 11, 2005

Nummer 51/52

De politiek in de gemeente Hellendoorn is helemaal verrot, dat is geen nieuws. Burgemeester Van Overbeeke danst vooral naar de pijpen van Koninklijke Ten Cate, terwijl een grote ondernemer als Joop van Keulen nauwelijks serieus wordt genomen. Waar ook wel weer wat voor valt te zeggen, want die is al van alle politieke partijen lid geweest en overal met veel bombarie opgestapt.

Los daarvan is Hellendoorn een soort Ommen in het groot, één kongsie van wethouders en raadslieden die elkaar in het zadel houden. De burgers worden genaaid waar ze bij staan. En het leuke is dat wethouder Hegeman (natuurlijk CDA) dat onlangs openlijk heeft erkend. Op maandag 12 december was er een politiek theater (passende naam) in het Spoortheater waar Hegeman werd aangespoord wat minder binnensmonds te praten. Zijn antwoord liet aan duidelijkheid niets te wensen over: voor de verkiezingen moest hij inderdaad luid en duidelijk spreken, na de verkiezingen kon het weer ouderwets onverstaanbaar. En waarschijnlijk onverstoorbaar. Ze zijn in dat dorp al weer toe aan de volgende nieuwe partij (Burgerbelang), want Gemeentebelangen bleek in de afgelopen vier jaar al weer net zo corrupt en onbetrouwbaar als de bestaande partijen.

Mensen die kritische vragen durven stellen (of niet automatisch akkoord zijn gegaan met de recente herbenoeming van Van Overbeeke), krijgen nauwelijks meer een hand, ambtenaren die vroeger kanttekeningen durfden te plaatsen, zijn overgeplaatst of houden inmiddels hun mond.

Het is eigenlijk onbegrijpelijk en onnodig, want met name (burgemeester) Van Overbeeke en (wethouder) De Noord zijn beslist bekwaam. Over de tunnel onder het dorp is een hoop te doen (geweest), Van Keulen is een fel tegenstander, heeft eigen rapporten laten maken en toen hij Van Overbeeke voor een openbaar debat uitnodigde weigerde die in eerste instantie te komen. Na enige druk kwam hij toch en de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Van Overbeeke dat debat minimaal op punten won. Van Overbeeke zit er alleen veel te lang.

Vers bloed is vaak nodig, maar soms leidt het tot niets. In het regionale innovatieplatform zitten de bekende ondernemers. Eén nieuweling: Dennis Schipper van Demcon in Oldenzaal. Onlangs deed hij in de regionale krant stevige uitspraken over Twente in vergelijking met Eindhoven. Maar het knulletje Schipper durfde niet eens meer aan de telefoon te komen toen ik hem uitnodigde om in het bijzijn van rector magnificus Zijm van de Universiteit Twente zijn opvallende woorden te herhalen. Nee, dat deed hij liever niet, zei een secretaresse. Ook van andere mensen hoor ik al dat Schipper van Demcon uit Oldenzaal een beetje te snel omhooggevallen is. Afspraken schijnt hij niet meer na te hoeven komen. Maar ja, als je ook in eens met echte grote ondernemers mee mag praten aan tafel, tja, dan zijn manieren niet meer belangrijk.

Vorige bijdrage

Weekamp Deuren laat 100.000 deuren in Indonesië maken

Volgende bijdrage

Nummer 1

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *