Roskam Moordkuil Jaargang 11, 2005

Nummer 27

De kans is heel groot dat Art Twente verdwijnt. Uit Hengelo, uit Twente. De organisatoren zijn de afgelopen zeven jaar toegejuicht, maar voor de rest hebben de lokale overheden, de provincie en de ondernemers vooral veel beloften gedaan, maar zijn ze ongeveer niets nagekomen. Het water staat de organisatoren tot aan de lippen. Het Expo Center vraagt het belachelijke bedrag van 35.000 euro voor een paar dagen tentoonstelling. En in tegenstelling tot andere feestjes wil het Expo Center in dit geval natuurlijk niet participeren.

Twee mensen uit Dijkerhoek hebben een leuke beurs in Twente opgezet. Van Hengelo hebben ze in die periode twee keer vijfduizend euro subsidie gehad. Van de provincie Overijssel niets, die sluist alleen jaarlijks geld door naar de steden (zoals Hengelo) voor cultuur. Nou hoef je maar even in de Hengelose binnenstad te gaan kijken om te zien wat de smaak en het niveau is van het Hengelose bestuur; behalve de Stichting HeArtpool die om de twee jaar de Wolvecamp-prijs uitreikt (waarvoor de gemeente wel gemakkelijk vijftien mille per keer overmaakt) en die nu weer het sokkelproject Bij de basiliek organiseert is er weinig. Gisteren (donderdag) is eindelijk gesproken met de Hengelose wethouder Ter Ellen die na maanden zeuren ineens een gaatje in zijn agenda vond. Toen vanuit Enschede geluiden kwamen dat ze Art Twente wel zouden willen hebben. Maar ik verwacht niet dat Ter Ellen meer dan een fooi heeft geboden.

Je zou zeggen dat zo’n beurs past in het Rijksmuseum Twenthe, maar de chef Moderne Kunst in Enschede vindt de hele beurs niets. Hoe ze dat weet is me een raadsel, want ze bezoekt Art Twente nauwelijks. Natuurlijk mag het Rijksmuseum zich wel een tikje arrogant opstellen, want dat loopt zó geweldig. Half Twente verdringt zich elke keer weer bij elke fantastische expositie en de samenwerking met bijvoorbeeld het onderwijs en de AKI is perfect. Maar niet heus. Bij het Rijksmuseum Twenthe zijn ze vooral druk om kunst voor de elite te bewaren. Met verheven mensen aan het roer.

Sieraad was een onderdeel van Art Twente. Zowel het MECC in Maastricht als de (winnende) RAI verdrongen zich om dat binnen te halen. In 2007 bestaat de Stichting HeArtpool tien jaar. Ze vieren dat niet gezellig met Art Twente. Nee ze gaan zelf het Expo Center afhuren. Daarvoor is blijkbaar geld genoeg. Bedrijven staan in de rij voor paarden die kunstjes kunnen en voor Ton Schulten. Van 9 tot 11 december is Sieraad in de RAI in Amsterdam en in mei volgend jaar weer de KunstRai. Gaan we maar naar de hoofdstad.

N.B. Ik heb in de afgelopen weken in deze column aandacht besteed aan makelaar Robin de Groot. Daarbij heb ik ook zijn vrouw Betty betrokken over wie ik schreef dat haar prachtige fysiek vooral te danken is aan medische ingrepen, en dat zij van een andere man houdt. Dat klopt niet, waarvoor excuses.

Vorige bijdrage

Schaterlachen om verhaal Robin de Groot in De Ondernemer

Volgende bijdrage

"Kruip over en door elkaar, dan moet het een succes worden"

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *