Roskam Moordkuil Jaargang 12, 2006

Nummer 46

Wat mij betreft vinden er elk kwartaal verkiezingen plaats. Ik vind het heerlijk. Beroepshalve loop ik een aantal bijenkomsten af, bij een aantal partijen kan ik daardoor stiekem in de keuken kijken. Ik ontmoet veel ministers, staatssecretarissen en partijbaronnen die in deze periode allemaal erg aardig tegen mij doen. En lachen om mijn soms best wel flauwe grappen.

Ik klap niet uit de school als ik meld dat verreweg de meeste politici mij in het echie zwaar tegenvallen. Ik ben wel om als het gaat om Balkenende (CDA), ik ben onder de indruk geraakt van Aptroot (VVD) die onverdroten vecht tegen wetten en regels. En dat heel aardig doet.

Het kan heel goed dat Twente als winnaar uit de verkiezingen komt. Want Dijksma (PvdA) is echt veranderd. Niet alleen is ze jaloeziemakend veel kilo’s kwijt, ook dat belerende PvdA-toontje is weg. Als Bos de verkiezingen wint (en premier wordt), schat ik de kans hoog in dat Dijksma de baas wordt van de dan grootste regeringsfractie. Bos heeft zich al in die zin uitgelaten. Er zijn mindere baantjes…

Ik ben nog altijd al zeer gesteld op Kamp van de VVD. In vroegere tijden een bevlogen kamerlid over immigratie en asielzoekers. Je kon het met hem eens of oneens zijn, hij was en is zeer correct en humorvol. Als minister een openbaring. Geen behoefte aan een zogeheten politiek assistent en zonder slijmende huishouding om zich heen, zoals zoveel van zijn collega’s dat standaard hebben.
Kamp is top, ik was erbij toen bekend werd dat zijn Amerikaanse ambtsgenoot Rumsfeld aftrad en actualiteitenrubrieken in rijen van drie opgesteld stonden om zijn commentaar te horen. Rustig maar wel beslist instrueerde hij zijn medewerkers. Hij delegeert en gaat er automatisch vanuit dat het goed komt. Ik ben er overigens nog nooit bij geweest als hij teleurgesteld wordt.

Als Bos wint, verliest Rutte, en dus ook Verdonk. En reken maar dat de partijleiding dan hard ingrijpt. Rutte weg, Verdonk ook, opgehoepeld met die solisten. Dan wordt Kamp partijleider van de VVD. En je merkt aan de onvermijdelijke huishouding om hem heen dat zij het ook weten. Ze houden onbewust al rekening met de machtswisseling. Ik heb Kamp zeer hoog zitten, maar ziet hij al die aanstormende quasi VVD-talentjes die zich beter voordoen dan ze zijn? Die de deur bij de plaatselijke ondernemers platlopen om steun. Die anderen platwalsen en koeioneren om maar in de picture te komen. Ik betwijfel het of Kamp dat allemaal ziet. Het geboortehuis van Kamp (zoon van een hardwerkende veel te vroeg overleden ondernemer) in Hengelo is nu het SP-hoofdkwartier. Hij kan er om lachen. Het is Kamp in de afgelopen jaren niet komen aanwaaien. Zijn moeder werd zakelijk besodemieterd. Kamp wordt een uitstekende partijleider, eindelijk zal de schaduw van Wiegel vervagen. Maar herkent hij ook die oostelijke VVD’er die uitsluitend voor zichzelf in de Tweede Kamer wil?

Vorige bijdrage

Nummer 45

Volgende bijdrage

Unica: installatiebedrijf wordt energieproducent

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *