Columns/WeblogTwentesport

De Kromme

Ik ben gefascineerd door Willem van Hanegem. Vroeger op het schoolpleintje wilde ik hem ook altijd zijn. Een oom van mij speelde in die tijd bij Feyenoord en deelde mijn bewondering niet echt. Een naar mens, vat ik maar even samen. Dat heb ik later zelf ook mogen ondervinden toen hij bij FC Utrecht werkte en bij de Utrechtse amateurclub Holland dat financieel op de been werd gehouden door een aantal pooiers met het geld dat in de peesboten achter het veld werd verdiend. ‘Waarom Willem, waarom bij deze club?’ Omdat de mensen mij hielpen toen ik dat nodig had en nu help ik hen. Zijn zoon Gert heeft er ook even gespeeld.

Tot op de dag van vandaag ben ik gefascineerd door die man. Over zijn Zeeuwse achtergrond, zijn humor, zijn kromme ballen, zijn verhalen, zijn vertrek bij Truus en de intrede van Marianne.

Ik lees zijn columns in het AD die zelden opgewekt zijn. Ik neem hem kwalijk dat we in 1974 geen wereldkampioen zijn geworden omdat vooral hij in de tweede helft de Duitsers wilde kleineren. En ik neem hem kwalijk dat hij ons in 1978 geen wereldkampioen heeft gemaakt omdat hij uiteindelijk toch niet is meegegaan.

Toch lag ik ongeveer voor de deur van het Wilmink Theater omdat Eddy van der Ley hem zover heeft gekregen naar Enschede te komen en over zijn werk en leven te vertellen. Voor zover ik weet zal dat op 4 april een uniek optreden zijn, want Van Hanegem houdt er niet zo van. Ik moet trouwens eerst nog zien dat hij er echt zal zijn. Ik heb een aantal vrienden uitgenodigd en we zitten op tweede rij. Voor veel te veel geld, maar voor Van Hanegem heb ik dat over.

En na afloop een meet en greet. Ik moet het nog zien, ik vermoed dat hij eerder in de auto zit dan ik….
Afgelopen vrijdag kwam in Leo Beenhakker tegen in een skybox bij Sparta. Ik heb hem vroeger wel eens geïnterviewd; ik zag aan zijn gezicht dat hij werkelijk geen idee meer had, maar hij speelde het spel gezellig mee, zeg maar het tegendeel van Van Hanegem.
Volgens mij is Beenhakker ook een goeie voor een theatershow. Ik denk dat Eddy ook wel ballen in zijn buik heeft over 4 april, zal hij er echt zijn, gaat hij wat leuke anekdotes vertellen over vroeger?

(foto:www.fr12.nl)

Vorige bijdrage

FC Jordania

Volgende bijdrage

Squashdochter

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *