Columns/WeblogTwentesport

Door de bank genomen

Het nieuws is al wel een beetje weggezakt, zeker nadat dit weekeinde zowel Heracles als FC Twente toch wel verrassend (althans voor mij) wonnen: de Rabobank wil niets meer met het betaald voetbal te maken te hebben. Het zijn boeven en deugnieten.

Natuurlijk was het vooral een PR-stunt, zo’n uitlating om eens even te laten zien hoe goed je eigenlijk zelf bent. Het grote verschil tussen de Rabobank en die andere grootbanken ABNAMRO en ING is dat we van die banken echt wéten dat het schurken zijn. Zonder hulp van ons was die voormalige Postbank gewoon omgevallen en van de ABN weet iedereen in dit land wel dat je er met een boog omheen moet lopen, en niet alleen omdat ze Ajax sponsoren.

Bij de Rabobank werken op sommige kantoren nette hardwerkende mensen. En door de structuur kunnen die nette mensen ook nog wel eens hun stem laten horen. Maar geen illusies de bankensector is net als de voetbalwereld, spelers/bankiers stappen net zo gemakkelijk over naar de concurrent als daar een paar stuivers meer betaald worden. Dankzij de boerenleenbank heeft het wielrennen in de afgelopen decennia een impuls gehad in Nederland, maar heb daarover geen illusies. De Rabobankploeg met medeweten van het moederconcern was een verkapte apotheek. En het was bijna gelukt om de Tour te winnen. En ik had vooraan gestaan om te juichen.

En dan nu die hypocrisie. De lokale Rabobanken zitten vrijwel tot over hun ellebogen in de begrotingen van vrijwel alle BVO’s in dit land. Niet zelden zijn stadions, of commerciële ruimtes in een stadion vernoemd naar de Rabobank. Sterker nog, ik denk te weten dat de heren van de bank de besturen links en rechts financieel adviseren hoe je het beste wat kan omzeilen.

De Rabobank wil uit de voetballerij; hoewel ze de keutel al weer snel introkken na een gesprek met de KNVB. Ik kan nog wel een lijstje geven van bedrijfstakken en bedrijven en mensen die het niet nauw nemen met de (belasting)moraal in dit land, maar die met de hoed in de hand worden ontvangen door de Rabo-schijnheiligen. De bank is groot geworden door de boeren, maar diezelfde boeren worden nu aan alle kanten genaaid door de Rabo-bankiers die met ongeveer twaalf maten meten.

Vorige bijdrage

Maradona

Volgende bijdrage

Oranje-optimisme

Forsch

Forsch

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *