Columns/WeblogTwentesport

Maradona

Ik heb afgelopen weekeinde in Concordia, de leukste bioscoop van Twente, de fantastische documentaire over Maradona gezien. Natuurlijk is het een halve gek, maar wat kon die jongen uit de sloppenwijk Villa Fiorito in Buenos Aires voetballen. Alle beelden die ik me uit zijn carrière herinner, zitten er in. Ook de hand van God en die onnavolgbare solo tegen Engeland op het WK van 1986. En mijn favoriet: op de muziek van Opus (Live is Life) begint Maradona de moeder aller warming-ups.

‘Ik vroeg om een huis en kreeg een appartement. Ik vroeg om een Ferrari en kreeg een Fiat’, zegt hij ergens in de film over de club Napoli, maar God, wat kon hij voetballen. En wat werd hij geleefd…. Op 5 juli 1984 maakt hij zijn entree in het Stadio San Paulo; de beelden doen denken aan Romeinse tijden: de zandkleurige stenen die de wanden van de gebogen loopbrug vormen, in combinatie met het gebrul van de menigte. Als een gladiator die voor het eerst de arena binnenkomt. Morituri te salutant, zij die sterven, groeten u.

In het begin kan Maradona nog met de druk omgaan en hij maakt de Napolitanen eigenhandig voor het eerst kampioen van de Serie A. Een jongetje uit een ver land zonder fatsoenlijke opleiding dat bakken geld verdient, iedereen wil zijn vriend zijn, alle vrouwen willen met hem naar bed, hij krijgt een buitenechtelijk kind, maar vooral zijn cocaïnegebruik neemt desastreuze vormen aan. Luid en duidelijk hoor je Maradona drugs en prostituees bestellen bij een van de leiders van de Camorra.

Willem van Hanegem ging ooit werken bij Holland in Utrecht, een club gerund door Utrechtse pooiers. Toen ik hem ooit daarmee confronteerde, antwoordde hij dat die mensen de enigen waren die hem hielpen toen hij in de problemen zat.

Wat ik niet wist is dat Maradona in Napels niet meer welkom is. Tijdens het WK in 1990 speelt Italië (in Napels!) tegen Argentinië. Maradona schakelt in de ‘penaltyshoot-out’ Italië uit. De Napolitanen die een teringhekel hebben aan alles wat uit het noorden (Turijn, Milaan) komt, zien hem toch als verrader….

Vorige bijdrage

Petje af

Volgende bijdrage

Door de bank genomen

Forsch

Forsch

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *