Twentesport

Fritz

Op 18 juli wordt hij 65 jaar. Ik was in de veronderstelling dat ik een paar maanden geleden al afscheid van hem had genomen. De volgende keer zal wel in een aula zijn, dacht ik. Donderdagavond zag ik hem glimmen in de kantine van Rigtersbleek in de grote Fritz Korbach Quiz. Die hijzelf ternauwernood verloor…
Ik ben gek op Fritz. Echt.
Maar de laatste jaren zoop hij zichzelf langzaam, maar zeker dood. Hij stonk, werd vadsig. Er kwam helemaal geen verstandig woord meer uit. En dat was vroeger al lastig… En hij wilde vooral geen hulp omdat hij simpelweg ontkende dat hij een probleem had. ‘Ik weet ook niet waar al die verhalen vandaan komen, Jan’. Ik weet het wél, want een klein deel maakte ik zelf mee.
’Je moet mij niet feliciteren, je moet Sparta feliciteren’, zei Korbach in januari 1993. Een paar dagen later was hij opnieuw ‘omgevallen’. Zijn zelfverzekerdheid is grenzeloos, want ook nu had hij weer met verbazing naar Sparta gekeken, die nota bene De Mos had gehaald om gered te worden. Daar dacht Korbach toch wel iets genuanceerder over…
Hij heeft zelfs visitekaartjes laten maken waar trots ‘Trainer Coach Betaald Voetbal’ op prijkt. Niet dat ik geloof dat hij nog aan de bak komt, maar Fritz leeft weer. Hij liet zich vergezellen door een mooie, charmante dame; geen uitgewoonde slet waarmee hij zich vroeger regelmatig omringde.
Ik weet niet of hij de beste trainer van de wereld is, maar hij is in elk geval de leukste, de eerlijkste. Hij reed ooit mijn auto in elkaar met zijn Jeep. Ik vroeg of hij soms gezopen had; twee weken later hoorde ik dat zijn rijbewijs was ingenomen. Natuurlijk zoop Korbach. Ik ben ooit met hem een restaurant uitgegooid midden in de nacht toen de uitbater door zijn voorraad witte wijn heen was en naar huis wilde. Korbach had zijn eten nauwelijks aangeraakt. Mijn adjunct-directeur bij RTV Oost wordt nog wel eens wit om zijn neus bij de gedachte aan mijn declaratie van die avond.
Toen hij werkloos was, probeerde ik hem af en toe een schnabbeltje te bezorgen. Zoals bij een Hengelose school waar hij bij binnenkomst zonder gene direct in de koelkast dook. Hij liep voor mij de zaal in waar circa tweehonderd genodigden zaten te wachten en hij maakte direct rechtsomkeert. ‘Je had gezegd een man of veertig, dit is half Hengelo, gek’. Ik ben hem toen gaan interviewen. Over zijn eigen LTS-opleiding, over de parallellen tussen de maatschappij en het voetbal, dan is hij op zijn best, met de lachers op zijn hand.
Ooit zette ik hem ’s nachts af bij een vriendin in Holten. De volgende ochtend op de redactie vroegen mijn collega’s wat er in hemelsnaam was gebeurd, want de voetbaltrainer Fritz K. was die nacht gearresteerd. Zijn vriendin had hem op straat geflikkerd nadat ik was vertrokken en hij weigerde, zo’n soort rede kreeg ik later te horen.Fritz is terug, hij stinkt niet meer, zuipt volgens mij niet meer, heeft een leuke vrouw en woont nog steeds in Leeuwarden waar ik hem snel ga opzoeken, want in deze staat is Fritz werkelijk een supergozer.
Wilt u leuke voetbalverhalen horen? Organiseer een voetbalfeestje, een forum, een kwisje en nodig Fritz uit, hij is weer op zijn best!

Vorige bijdrage

Oud-student regelt zorgeloze vakanties

Volgende bijdrage

Groningen

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *