Twentesport

Go Ahead Eagles speelt met rouwbanden wegens overlijden Fafie en Kohn

Go Ahead Eagles speelt vanavond met rouwbanden vanwege het overlijden Ab Fafie en Spitz Kohn. Als sportverslaggever in het westen des lands had ik al het nodige meegemaakt met spelers, trainers en bestuursleden, maar aan deze kant van de IJssel was het niet wezenlijk anders, merkte ik bij Go Ahead waar Henk ten Cate per definitie alles anders deed dan zijn voorganger Jan Versleijen. En dat ging ver, als Versleijen een plant in het spelershome links had laten neerzetten, eiste Ten Cate dat de plant onmiddellijk naar rechts werd verplaats. Want die Versleijen, die kon eigenlijk helemaal niets… Wat er ooit tussen die twee is voorgevallen, weet ik niet, ik heb het Versleijen ook wel eens gevraagd, maar die haalde zijn schouders op.

Ze hebben allebei een heel fatsoenlijke carrière, Ten Cate wat meer op de voorgrond bij Ajax, Barcelona (waar Rijkaard het winnen van de Champions League ruimhartig voor een groot deel op het conto van Ten Cate schuift), Chelsea, dat is toch een prettig lijstje om tijdens je pensioen in het bejaardentehuis mee te pronken.

Versleijen is een fijne man, een trainer die spelers beter maakt, tijd in hen investeert en daar letterlijk wereldwijd om wordt bejubeld. Toen Ten Cate werd bedankt door Go Ahead (Henk Aa stapte toentertijd ook op, die had zijn lot aan Ten Cate verbonden en was het niet eens met het ontslag) en Ab Fafie binnenhaalde, was ik teleurgesteld. Fafie had ik bij Utrecht meegemaakt toen hij daar na zeven wedstrijden en vier punten Utrecht voor degradatie moest behoeden. Dat lukte, maar wel op een manier dat het pijn deed aan je ogen. Soms zelfs zonder echte spits en de bal het stadion uit, was geen slechte optie om een punt te pakken. En zo geschiedde. Maar toen was Deventer Fafié ook meer dan zat. En dat merk je aan de grappen die achter zijn rug worden gemaakt door bestuurders bijvoorbeeld over mevrouw Fafié die altijd ma Flodder werd genoemd tenzij het echtpaar in de buurt stond natuurlijk…

Een mooi portret van Koning Ab in De Stentor van vandaag (vrijdag 30 november). Wie ik veel minder goed heb gekend is Spitz Kohn. Paar keer ontmoet, maar pas door de column van Johan Derksen begrijp ik dat hij en wijlen Ton van Dalen nog wel eens een coupe bij FC Twente hebben gepleegd. Daar wist ik dus niets van. Ton kende ik goed, tegen Kohn kijk ik na zo’n verhaal toch iets anders aan…
Jammer dat ik hem niet beter heb gekend….

Vorige bijdrage

Brief van het Koninklijk Huis

Volgende bijdrage

FC Twente maakt voor achtste keer op rij winst

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *