Twentesport

Gebak van Peter Bonder

Ik lees de stukjes van Peter Bonder altijd met plezier. Ik heb diep respect voor de sportredacteur van Tubantia die hem ontdekte in het clubblad van hockeyclub EHV en hem vervolgens promoveerde tot stukjesschrijver in het dagblad. Waar hij later ook weer uitgeflikkerd werd, weer een reden minder ’s ochtends de krant open te slaan, maar dit terzijde.

Er zit dus bij de krant een sportredacteur die al die kutblaadjes van die tientallen sportverenigingen in de regio uitpluist op zoek naar nieuws en goede auteurs. Ik zie al die sportieve propagandablaadjes ook wel, maar loop er met een boog omheen. Ik voetbal zelf bij Sparta Enschede en ‘mijn’ blad gaat zo ongeveer rechtstreeks uit de postbus in de naastgelegen afvalbak. Ik kijk alleen even of de door mij bewonderde Ab Bakker nog wat heeft afgescheiden en plop, weg.

Jaren terug heeft Bakker mij overgehaald stukjes voor Sparta Klanken te schrijven, maar na het derde artikeltje kwam hij met lood in de schoenen melden dat niet iedereen in de club (en vooral collega-bestuurders en de trainer niet) mijn mening erg kon waarderen. ‘Dan kappen we er toch weer mee, voorzitter’, antwoordde ik opgewekt. Iedereen noemt Bakker voorzitter, maar hij is dat allang niet meer.

Peter Bonder heeft dus tijden voor het clubblad van EHV geschreven. Erg knap. Ik kijk regelmatig ook zijn site ‘linksbek’, we mailen soms met elkaar en nu schrijf ik over hem. Zijn schrijftalent compenseert die hockey-ellende waar hij blijkbaar zo weg van is. Maar in zijn column van gisteren (donderdag 30 september) gaat hij echt veel te ver. Eén van de mooiste derby’s, de topper tussen Heracles en FC Twente, twee ploegen uit het oosten des lands die  deze competitie optimaal presteren, gaan elkaar met een bal te lijf. En Bonder verwijst naar paar gestoorde ‘aardappels’ die een opgepompt pingpongballetje met een stuk hout te lijf gaan.

Bij mij op de middelbare school draaide het om voetbal en basketbal. Tijdens hockey werden de onderlinge vetes beslecht. Dat gedoe met zo’n stick waarmee je slechts op een bepaalde manier mag slaan. Flikker op. En dan stellen dat dat interessanter is dan De Topper zondag.

Ben benieuwd of Jan Smit de spelers nog een paar centen extra wil geven bij winst op de collegae van de Twente Academie. Ik heb van de week aan Heracles-directeur Nico-Jan Hoogma gemeld dat elk punt dat zondag behaald wordt een doos gebak oplevert. Hij hoeft dat niet met Verbeek te overleggen (dat is alleen nodig bij de ideeën van de voorzitter), hij hoopt mij maandag, dinsdag en woensdag te zien binnensjouwen met slagroompunten, moorkoppen, vruchtentaartjes, vlaai en dergelijke.

Maar Bonder zit dus zondag bij een hockeywedstrijd, daar hoeven ze geen gebak, daar eten ze elke dag aardappels, hete aardappels. Volgende week weer een normaal tekstje Peter, dacht ik zo…

Vorige bijdrage

Wim Neeskens

Volgende bijdrage

Medelijden met Pahlplatz

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *