Columns/WeblogTwentesport

Kohlenpotderby

Jaren geleden (in de tijd van Alfred Nijhuis, een in Nederland zeer onderschatte voetballer) zag ik de Kohlenpotderby in het stadion van Dortmund; afgelopen weekend in Gelsenkirchen, het stadion van Schalke 04. Geweldig om een keer mee te maken, het voetbal was zeker niet beter dan van een gemiddelde wedstrijd in onze eredivisie, er gaat bij deze clubs alleen iets meer geld om. Ik zat op stoel 28, rij 6 in block 68, als u dat wat zegt… Ik zat op twee stoelen na op de grens van fans van beide clubs. Die werden door een soort van bord gescheiden met vrouwelijke suppoosten die nauwelijks 25 jaar waren en niet langer dan 1.68 meter.

Het is ongelooflijk maar er wordt gewoon bier verkocht. Sterker: je mag gewoon hele bladen bier de tribune opnemen. En dat werd gedaan. De helft van die Dortmund aanhang was bezopen. Dus regelmatig zeilde er een glas (plastic) bier over onze hoofden heen.

Ik ken jongens uit de goede ouwe tijd van Vak P, de harde kern van Feyenoord heb ik vroeger aan het werk gezien en de lange zij van het Zuiderpark werd ook niet bevolkt door het plaatselijke kerkkoor, maar dit volk (in dit geval uit Dortmund) heeft volgens mij weinig van het voetbal gezien; een aantal deed mij terugdenken aan een wat minder geslaagde periode in de Duitse geschiedenis.

Ik werd gefouilleerd tot op mijn bilnaad, terwijl zelfs een beginnende parkeerwacht kan zien dat ik niet van de afdeling ‘knokken’ ben, maar ik kreeg nog geen rol pepermunt naar binnen, terwijl een paar meter verderop op de tribune een vuurwerkopslag stond waar ze in Scheveningen rond oud en nieuw jaloers naar zouden kijken. Hoe is dat in hemelsnaam binnengekomen, vroegen we ons af.

De eerste minuten na de aftrap heb ik gemist, vanwege de gele rook die door het stadion trok. De rest van de wedstrijd was onderhoudend, maar ook niet meer dan dat.
Waar in Nederland natuurlijk wel politie rond wedstrijden aanwezig is, waren er in en om het stadion van Schalke heel veel pelotons mobiel eenheid. Ik heb dan ook slechts één vechtpartij gezien.

Wilt u nog weten wat een kaartje kostte? Ik had ook een kaart voor drank en hapjes aangeschaft, jammer dat die keet uitgerekend aan de andere van het politiekordon stond…
En toen we in de auto terug naar Nederland reden, concludeerden dat we een leuke dag hadden gehad en dat we ‘dat’ snel weer moeten doen. Mijn nieuwe vriendin keek me (thuis) verbijsterd aan…

Vorige bijdrage

Kees Rijvers

Volgende bijdrage

Erve Kuiper

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *