Twentesport

Lets go FIFA

‘Lets go FIFA’, roept mijn vriendin als ik soms iets te enthousiast vertel over een bijeenkomst waar ik ben geweest (bij Eddy van der Ley die in een sportkantine Bjorn Kuipers of Leo Beenhakker interviewt) of over een interview dat ik zelf heb gemaakt met een voetballer of een BVO-voorzitter. Nou hoop ik niet dat ik de weg helemaal kwijt ben. Hoewel ze niets met voetbal heedt, refereert mijn vriendin met die uitroep aan die keer dat we met zijn tweeën voor de buis zaten te brullen van de lach toen ‘good old Blatter’ ten einde raad ‘zijn’ vergadering toeriep: ‘Lets go FIFA’. Die ouwe man is gelukkig weg, er zitten nu anderen onder wie zelfs Marco van Basten, maar daarover zo meer.

Tom Ket heeft over de val van Blatter een prachtige theatervoorstelling geschreven. Volgens de recensies. Ik ga de voorstelling dit weekeinde in de Deventer Schouwburg bezoeken. Ik ben erg benieuwd, ook al omdat Tom Egbers vooraf een inleiding houdt. Tom Egbers houdt een inleiding in Deventer als Heracles thuis speelt tegen PSV… Ik was ook verbaasd, heb hem een sms’je gestuurd, maar het klopt. Nou is Egbers (na het vertrek van Smeets en Van Gelder) het belangrijkste uithangbord van Studio Sport geworden, de toneelwereld kent hem uitsluitend via zijn huwelijk met Janke Dekker. In vroeger jaren had de culturele elite van dit land op verjaardagen geen idee met wie Dekker nu weer was thuis gekomen… En nou vallen die twee werelden mooi samen voor Tom.

Marco van Basten is gevraagd door de FIFA om te onderzoeken hoe het voetbal verbeterd kan worden. Van Basten is na Cruijff het beste wat het Nederlandse voetbal heeft voortgebracht. Althans al voetballer, als mens is hij niet erg prettig in de omgang en als trainer heeft hij geen deuk in een pakje boter kunnen slaan. Als je stevig baalt, je moet opgepept worden, pak even de DVD met alle doelpunten van Marco van Basten en je kan er weer even tegen.

De ideeën om het voetbal een trap onder het kontje te geven van Van Basten, moeten even landen. Misschien worden ze weggeflikkerd, maar hij denkt na. Jürgen Norbert Klopp, omhooggevallen trainer van Liverpool, meende onze Marco even te moeten afzeiken. Die Klopp-geest heeft zelf gevoetbald, bij FSV Mainz 05 in de tweede Bundesliga. Kloppie (nota bene als spits) heeft in de tweede Bundesliga gespeeld…. Dat was het!

Als trainer mocht hij bij zijn eigen club aan de bak, later op het hoogste niveau, moet ik met tegenzin erkennen, maar hij degradeerde ook. En toen belde tot ieders verbazing Dortmund waarmee hij kampioen werd en de finale van de Champions Leaque haalde. Oké, Klopp is een betere trainer dan Van Basten, maar dan nog: je zeikt San Marco niet af.

Vorige bijdrage

Arend Steunenberg

Volgende bijdrage

Saint Amour

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *