Twentesport

Saint Amour

Ik weet het, Twentesport is een website voor geïnteresseerden in sport (vooral) in Twente, over Twentse sporters. Meestal wordt op deze plaats de prestaties van sporters, bestuurders, arbiters en anderen bekritiseerd, maaar ik heb afgelopen donderdagavond Herman Brusselmans gehoord en gezien in het Wilminktheater in Enschede. Tikje afgeleid. Waar voetbal regelmatig onderwerp is voor dichters (Nico Dijkshoorn, Jules Deelder) verwacht ik geen voetballers bij poëziefestivals. Voetbal Internationaal had jarenlang een rubriek waarin aan een voetballer werd gevraagd wat zijn laatst gelezen boek was; dat was in minstens de helft van de keren De ontvoering van Freddie Heineken, door Peter R. de Vries.

Terug naar de zelfbenoemde befkoning van België (Brusselmans dus), ik vind hem een fenomeen, moet erg om hem lachen; zowel eerder op televisie bij De Wereld Draait Door als nu in het theater had hij zijn muze meegenomen. Een meiske van mijn dochtersleeftijd, nog geen dertig jaar schat ik, terwijl de langjarige auteur bijna zestig is….

Nee, ik ben niet jaloers. Als ik al jaloers zou zijn, dan wel omdat hij die avond geïnterviewd werd door Ellen Deckwitz uit Deventer. Van deze schrijfster ben ik erg onder de indruk sinds ik haar zelf een paar jaar geleden tijdens het Tuinfeest in Deventer mocht interviewen. Wat een gaaf wijf. Het gesprek op de bank tussen Deckwitz en Brusselmans was voor mij veel te kort, de voordracht van Özcan Akyol was helemaal bedroevend klein. Het ging deze avond van Behoud de begeerte, Saint Amour (24ste editie) vooral en alleen om Herman Brusselmans. Jammer, ik vond eerdere edities met meer dichters gevarieerder en daardoor veel leuker.

Waar de zelfbenoemde elite voor het Tuinfeest in Deventer in augustus over elkaar heen buitelt om aan kaartjes te komen, heb ik zelden een volle zaal meegemaakt bij Saint Amour. Daar moet (helaas) geld bij in Enschede… Of ze er mee door gaan, is de vraag. De liefhebbers verwijs ik naar zaterdagavond 4 maart als Brusselmans, Emy Koopman en Özcan Akyol in Odeon in Zwolle optreden. Diezelfde avond speelt FC Twente thuis om half zeven!) tegen Willem II. En Zwolle om kwart voor negen tegen Vitesse. Tja, wat doe je… Wellicht dat ‘Eus’ chagrijnig is, het humeur van de Deventer schrijver is afhankelijk van de resultaten van Go Ahead dat de avond ervoor naar Friesland moet, naar Heerenveen…

Vorige bijdrage

Lets go FIFA

Volgende bijdrage

Gewone man

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *