Twentesport

NAC-uit

Wat er gebeurd is, weet ik niet, maar zelfs Gert-Jan Verbeek wist mij afgelopen dinsdagavond te vertellen dat NAC dit seizoen bij FC Twente geen goede ontvangst heeft gehad. Ik had Robert Maaskant gebeld en hij liet zich ontvallen dat als FC Twente de punten in de laatste wedstrijden in Breda nog nodig had, de Tukkers een probleem zouden hebben, want een paar NAC-spelers zijn graag bereid het feest goed te verzieken.
Ik belde Maaskant om iets totaal lulligs. Ik ga jaarlijks met een paar vrienden naar Engeland om daar een paar voetbalwedstrijden te bekijken. We huren een grote auto, crossen het land door, draaien vooral Oasis, Stones, Brian Ferry en dat soort ouwelullenmuziek. En we zijn een paar dagen heel gelukkig op de tribunes van Bristol City, Southampton, Wolverhampton (waar een heel oude man die Billy Wright nog had zien spelen, ons met plezier een rondleiding gaf: ik heb nog heel trots op de plek van kaartspeler De Wolf in de kleedkamer gezeten) en Yeovil. We zuipen ons niet eens te pletter, proberen nauwelijks vrouwen te versieren – als die al interesse in ons mannen van rond de vijftig zouden hebben. Maar dit terzijde.
En we stellen elkaar voortdurend quizvraagjes. Ik heb sinds een paar jaar twee voetbalscheurkalenders (Hard Gras en VI) en alle quizboeken van Hugo Borst. En toch ben ik de op één na slechtste in de auto als het om voetbalweetjes gaat. En zo kwam Go Ahead ter sprake. Alles over de huidige bondscoach, over Bosvelt, Boerebach, Overmars, Gé Voortman, Heering, Rorije, de passes en het autorijden van Dick Schneider, natuurlijk Cees van Kooten, het duel tegen Celtic maar ook het jaar 1996 dat Go Ahead degradeerde. Welke trainer werd in dat jaar ontslagen? En welk drietal probeerde Go Ahead zeven wedstrijden voor het einde nog te redden?
Ik weet zeker dat het pa en zoon Maaskant waren met Lodeweges of Spijkerman. Ik werd uitgelachen op de weg langs Stonehenge waar we dertig pound betaalden om in de zeikregen een paar rotsblokken te bewonderen. Terug in Nederland heb ik verongelijkt de zoon gebeld die toevallig in het huis van zijn ouders bivakkeerde. ‘Jij hebt gelijk Jan, en het was met Hennie’, sprak Robert de verlossende woorden. We spraken natuurlijk nog even over de kansen van FC Twente. Hij wilde niet precies zeggen wat er is gebeurd in Enschede. ‘Maar als het aan ons ligt, wordt Ajax kampioen’, sloot hij af.
Dit weekeinde hoop ik in Qatar Co Adriaanse, Gerard Nijkamp, Ronald de Boer, Mike Snoei en Henk ten Cate te ontmoeten. Soms heeft het leven echt zin.
O ja, de trainer die ontslagen werd bij Go Ahead is Ab Fafié. Bij welke clubs speelde hijzelf en waar was hij trainer; en wat was in Utrecht en Deventer de bijnaam van zijn vrouw?

Vorige bijdrage

Tom Brands superactief in geboortestad

Volgende bijdrage

Textielbaronnen

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *