Twentesport

Textielbaronnen

Die ouwe textielbaronnen hebben hun werk goed gedaan: het minderwaardigheidscomplex van de Tukkers is er goed ingeramd vorige eeuw. De hoed in de hand… Ik spreek nota bene in de bestuurskamer van FC Twente mensen die zeggen dat ‘we er van moeten genieten, want dit maken we nooit meer mee’. Hoezo niet, het kampioenschap levert zoveel geld op dat FC Twente waarschijnlijk de club is in Nederland is die het meeste geld aan het voetbal kan besteden. De besturen van FC Twente en Heracles zijn inmiddels wel veel verder dan hun eigen achterhang; ik zie de laatste tijd erg veel ‘Ajax-supporters’ uit hun holen komen; ineens heel veel vlaggetjes in auto’s, ik kom mensen tegen in stadions van wie ik vermoedde dat ze niet eens weten dat een bal rond is.

Verbeek weg, wellicht McClaren weg, de besturen hebben al lijstjes liggen, geen paniek. Ik hoop voor Verbeek dat de vrouw van de hoofdsponsor in Alkmaar hem ook zo aanbidt. Buko, wat is dat eigenlijk voor een bedrijf?

Verbeek kan komend seizoen nooit meer beter in Almelo (hij doet overigens niets fout, zijn contract laat het keurig toe), de begroting gaat achteruit, in Alkmaar krijgt hij tonnen meer bijgeschreven op zijn girootje en hij mag (na het Rotterdamse debacle) opnieuw bewijzen wel degelijk met topspelers te kunnen omgaan. Ik ben benieuwd hoe Stijn Schaars hem ontvangt of El Hamdaoui. Toch andere types dan Bas Dost of Overtoom.

De politieke bestuurders en de krant kunnen de clubs niet meer bijhouden. Het is toch opvallend dat beide schrijvende ‘clubvolgers’ in dit sportief beste seizoen ooit zo ongeveer persona non grata zijn bij ‘hun’ clubs. Als FC Twente tegen Feyenoord moet aantreden, komt de krant de zaterdag ervoor met een paginagroot verhaal over hoe het eerder is fout gegaan. Over het succes, het knokken tegen de minderwaardige lamlendigheid in de regio, Smit en Munsterman doen zo ongeveer overal hun verhaal, behalve daar waar ik het zou willen lezen. Alex Engbers, hoofdredacteur van De Stentor heeft zich nu opgeworpen om Munsterman ook  in zijn eigen kranten een keer uitgebreid aan het woord te laten. Ik ben benieuwd wie dat verhaal gaat schrijven, Munsterman is namelijk al een paar keer geflikt door zijn ‘eigen’ mensen.

Waar staat de burgemeester op 3 mei? Dat Enschede speelstad wordt (als het allemaal doorgaat natuurlijk) op het WK 2018 in Nederland en België is niet aan hem of aan zijn sportwethouder te danken. Sterker nog, supporters van Ajax en Feyenoord hebben de boel op scherp gezet rond de bekerfinale, maar waar blijft die voetbalwet die ons land al jaren beloofd wordt? Waar blijft die fatsoenlijke infrastructuur rond het stadion die ons al jaren beloofd wordt?

Vorige bijdrage

NAC-uit

Volgende bijdrage

Kampioen

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *