Twentesport

Olympische spelen Londen

Ze waren drukker (deze week) in de pubs met Wimbledon, en dan vooral met Murray, dan met de Olympics. Op de Tower Bridge hangen dé vijf ringen, vaantjes aan de verlichting aan de rand van de weg, en er was een Olympische rijstrook dwars door het centrum, bedoeld voor de Bobo’s die snel van de ene kant van de stad naar de andere kant moeten voor een volgend banket of uitreiking. Want op eerlijke sportvreugde heb ik dat soort mannetjes (bijna altijd kleiner dan 1.75 meter…) vrijwel nooit kunnen betrappen.

Het hotel waar ik verbleef was nu nog net betaalbaar, over een paar weken vragen ze duizend pond per nacht (alleen om te slapen, dus exclusief orgies…). De taxichauffeurs die mij vervoerden waren allen zeer negatief over de Spelen. Maar dat zijn ze ook over Murray, Chelsea, City, het Engels voetbalelftal en eigenlijk over alles.

Ik kan alleen Barcelona bedenken als een stad die dankzij de Spelen een enorme economische stimulans heeft gehad. In 1992 (het jaar van Ellen…) is de stad compleet schoongemaakt, er zijn nieuwe wegen aangelegd, nieuwe sportaccommodaties. En daar plukt Barcelona tot op de dag van vandaag de vruchten van.

Er wordt gezegd dat Drenthe zich in 2009 op de kaart gezet met de start van de Vuelta. O ja?! Ik was afgelopen weekend bij de TT: met dat evenement zet Assen zich al jaren op de kaart. Het grote geld lijkt overigens ook daar te winnen want de kans is groot dat Assen op de internationale racekalender wordt ingeruild voor een rondje ergens door een zandbak. Net zoals het WK-voetbal. Ik zou als Nederland niet eens gaan. Gebruik de kwalificatie als oefenwedstrijden.

De Spelen in Londen zijn een duur feestje voor het jubileum van koningin Elisabeth. Toen de stad zich kandidaat stelde was diefstal door bankmensen (beter bekend als bonussen) nog gelegaliseerd, het geld stond opgestapeld tegen de ‘muur’. Dat is nu een tikkie anders. Engeland heeft één geluk, ze hebben de euro geweigerd in te voeren. En dat blijkt nog niet eens zo’n heel slechte beslissing geweest te zijn. Als Nederland zich kandideert voor 2028 hebben we deze crisis net afbetaald, vermoed ik. Want we kijken naar Portugal, maken de Grieken belachelijk, schelden op de Italianen, maar jongens onze banken staan er zo veel slechter voor dan we denken en weten….

Vorige bijdrage

Column: 1.55.54 voor Ellen van Langen

Volgende bijdrage

Column: Twents Voetbalmuseum

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *