Twentesport

Tommie van der Leegte is één van de betere voetballers

Tommie van der Leegte is één van de betere voetballers die ik heb gekend. Hij stopt er mee aan het einde van dit seizoen. Hij komt uit gegoede familie (VDL, ook tegenwoordig in Almelo) dus financieel hoeven we geen medelijden te hebben, hoewel hij als voetballer volgens mij ook nooit tekort is gekomen.

Hij speelde begin deze eeuw bij FC Twente (dat hem van RKC overnam). Een wereldaankoop, vond iedereen, ik ook, maar op een bepaald moment maakte hij er werkelijk een bende van. Zowel van zijn collega’s als van bestuurders uit die tijd weet ik vrij precies hoe hij leefde en zich misdroeg. Hij zoop en neukte zich een slag in de rondte, was buren en anderen tot overlast, hij sprak zo ongeveer de politie vaker dan de trainer. En als je die levenshouding in dé negentig minuten per week niet merkt, soit, maar dat kan bijna niet. Bovendien heeft Van der Leegte een darmziekte (was toen al bekend) waardoor hij zijn gezondheid ook nog eens op het spel zette.

In de tijd dat het regionale krantje nog geen verslaggevers had die stiekem met bandrecordertjes rondliepen in hun binnenzak, dat was dezelfde periode dat de directie van het sufferdje mij nog geen ‘berufsverbot’ had opgelegd, schreef ik wekelijks columns voor het weekblad De Roskam. Op 14 november 2002 (de hele column is terug te vinden via www.anjeprodukties.nl) schreef ik het verhaal over Tommie maar eens op. Want ik vond dat Tommie en zijn vriendjes (De Gier, Pothuizen, Van der Doelen) zich misselijk gedroegen ten opzichte van het trouwe Twente-publiek. En stort dan ook lekker je riante salaris terug. Het was ook de tijd dat Tommie beter met zijn snikkel was dan met zijn voeten of zijn mond, want op TV Oost sprak hij namens de spelersgroep dat ze beter hun best zouden doen. In bed dan waarschijnlijk, want uit die tijd stamt ook het hardnekkige gerucht dat hij vree met de vriendin van collega Cziommer. De krant lag nog niet bij de mensen op de mat of ik had zijn zaakwaarnemer Ploegsma al aan de lijn, die met hel en verdoemis dreigde.

Met interesse las ik deze week daarom het afscheidsinterview in Voetbal International met Tommie, hij maakte van zijn hart geen moordkuil: het was allemaal waar! Hij wist nog letterlijk te citeren uit mijn column van acht jaar geleden; kijk, dat maakt mij dan weer trots. En ik herinner me als de dag van gisteren dat de Bende van Vier (Tom, Bjorn, Patrick en Jack) door FC Twente in de ban werd gedaan, op de tribune gezet, maar de buitenwereld geen tekst en uitleg gaf wat wel had moeten gebeuren: ‘Geef die Tommie een familiepak condooms en zet hem in een bus terug naar Brabant’, was mijn advies toen. Vak P luidde hem uit met het spandoek ‘SOA Tommie druipt af’, FC Twente liet het uit wraak de hele wedstrijd hangen.

FC Twente had toen een goede lichting, topklasseringen waren toen wellicht nog logischer geweest dan nu, nu hoorde ik een verslaggever van de krant op TV Oost zeggen dat ze niet kan inschatten of FC Twente kampioen wordt. Erben Wenemars (ook gast) zat er naast en bitste: ‘Je loopt de hele dag op dat veld en dan weet je het nog niet?’

Als FC Twente met zeven duels te gaan en vijf punten voorsprong het niet redt, redden ze het nooit. Ik zal Tommie uitnodigen voor de kampioensreceptie….

Vorige bijdrage

Violet Falkenburg onderzoekt tienerjaren in een boek

Volgende bijdrage

Justitiële buitenpost op Bonaire tevens goede reisgids

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

1 reactie

  1. […] 2002 de nodige publiciteit door te schrijven over Tommie van der Leegte, die volgens de columnist het bed zou hebben gedeeld met de vriendin van Cziommer. Ons is onduidelijk of Tamara in dat jaar Dani reeds had ingeruild […]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *