Life+ Business

Rob ten Hove ondernemer in misdaadzaken

De tijd van Bromsnor en Baantjer is geweest, misdaden worden opgelost in laboratoria. Steeds vaker worden verdachten veroordeeld naar aanleiding van DNA-onderzoek. Reden voor Saxion een paar jaar geleden om de opleiding ‘Forensisch Onderzoek’ op te zetten (tegenwoordig heet deze studie Crime Science). Er is inmiddels dankzij die opleiding een gewaardeerd bedrijf ontstaan, het Nationaal Forensisch Onderzoeksbureau, geleid door Rob ten Hove (24).

Natuurlijk wilde Ten Hove als klein jongetje bij de politie. Hij zou fysiotherapie gaan studeren tot hij in 2006 een advertentie zag van Saxion. “Toen ik begon, waren er zeker negentig studenten en van hen heeft ongeveer een derde de eindstreep gehaald. Ik was de eerste of één van de eersten die de eindstreep haalde binnen vier jaar.” Al tijdens het derde studiejaar zette hij zijn eigen bedrijf op, geïnspireerd door Independent Forensic Services van Richard en Selma Eikelenboom, een gerenommeerd bedrijf dat onder meer een grote rol heeft gespeeld in de bekende Puttense moorzaak. “Ik liep stage bij hen en dan leer je zo veel, ik liep gewoon mee; in een jaar tijd heb ik meer moordzaken onder mijn neus gehad dan de gemiddelde rechercheur in zijn complete loopbaan.” Tijdens zijn stage kwam ook het idee naar boven een bedrijf op te zetten. “Ik had tijdens stage ook te maken met strafrechtadvocaten. Ik merkte dat die mensen een te beperkte kennis van forensisch onderzoek hebben om een cliënt goed te kunnen verdedigen.” De ‘vuurwerk-rechercheurs’ Jan Paalman en Charles de Roy van Zuydewijn introduceerden hem bij advocaat Knoops. Die was zo enthousiast dat hij hem direct een paar dossiers meegaf om te onderzoeken. Ten Hove gaf Knoops een aantal adviezen die daar wel wat mee kon, langzaam maar zeker kwamen er meer advocaten voor advies, zoals de broers Anker. “Advocaten hebben veel juridische kennis, maar forensische kennis hebben ze niet maar dat wordt steeds belangrijker.” Nederland kent overigens al het gerenommeerde NFI voor dergelijk onderzoek, maar dat instituut werkt alleen voor de overheid. NFO doet inmiddels veel meer dan alleen DNA-onderzoek. “Ik kreeg bijvoorbeeld telecomvraagstukken. NFO is uitgegroeid tot een netwerk van pakweg twintig deskundigen ieder met een eigen specialisme. Ik probeer de rode draad in alle zaken te bewaken. Ik ben er trots op dat we als NFO minstens hetzelfde kunnen bieden als het NFI.” En hij werkt niet alleen meer voor advocaten. Elke dag bellen nieuwe klanten, die volgens zijn website vragen ‘om kennis en expertise op zoek naar de waarheid’. “Of je een fraudespecialist nodig hebt of een handschriftkundige, je kunt bij ons terecht en dat heeft ervoor gezorgd dat heel veel mensen vooral in het civiele recht, een beroep doen op onze experts.” Dankzij Saxion is hij ondernemer geworden. “Er hing toentertijd een grote poster: ‘Word ondernemer in een week, doe mee aan een wedstrijd’. Je bezocht Grolsch, de Grolsch Veste, dat heeft mij wel ‘getriggerd’, er waren goede sprekers, daar zijn mij de ogen geopend om een onderneming te starten. Want ik durf eerlijk te zeggen: als die wedstrijd er niet was geweest, hadden we op dit moment niet hier gezeten. Dan was ik vermoedelijk na mijn studie ergens in dienst gegaan. Ik heb die wedstrijd toen ook gewonnen hier in de regio, landelijk kreeg ik de publieksprijs.” Ten Hove is tegenwoordig zelf jurylid bij de Saxion Ondernemers Award.

Vorige bijdrage

Bestuurders en toezichthouders te vaak zelf aan roer

Volgende bijdrage

Stand van Zaken: Alexander van der Lof (video)

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *