De Roskam Jaargang 17, 2011

Twentedinner moet dinsdag veel baantjes veilig stellen

Twentedinner moet dinsdag veel baantjes veilig stellen

Het was jarenlang een leuk initiatief: het Twentedinner. In het begin van de jaren negentig kwam regelmatig een bus vol Haagse politici naar Twente om hier met regionale politici en ondernemers over de problemen en wensen in deze regio van gedachten te wisselen. Ik herinner me nog levendig interviews met onder anderen wijlen Hans Dijkstal die in de bus in de knoop raakte met zijn cadeau – de onvermijdelijke midwinterhoorn – en de huidige burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere die bijkans gillend door het hotel in De Lutte rende. Het waren de tijden dat de Kamer van Koophandel nog wat voorstelde, met vliegtuigen vol decisionmakers de wereld overvloog om de belangen van Twente te dienen en en passant de A1 even liet doortrekken. De inner circle van Twente werd vervolgens uitgenodigd voor een tegenbezoek aan Den Haag. En ook dat was altijd feest. Ik kan moeilijk beoordelen wat het een en ander precies heeft opgeleverd, maar feit is dat Den Haag en Twente elkaar goed lagen.

Het Twentedinner werd opgevolgd door het Aspergediner dat vorig jaar om zeep is geholpen door de huidige leiding van de Kamer van Koophandel, die zich kennelijk niet belangrijk genoeg kon maken. Het ging namelijk niet om de Kamer van Koophandel, maar om ondernemers en politici, zoals het bedoeld was. Dat moet worden hersteld met het nieuwe initiatief, want dit zou wel weer gaan draaien om het regionale belang. Helaas staan op de deelnemerslijst voor komende dinsdag als Twente weer afreist naar Den Haag nauwelijks ondernemers. Ja, wel Rob Snel van Grolsch, die is er altijd als er wat te vieren is, maar bij reorganisaties duikt hij even weg. Het zal ook wel niet om de belangen van Twente in de meest ruime zin des woords gaan, maar om de belangen van de bestuurders die vooral zichzelf top vinden. Dit kabinet wil hard ingrijpen bij instituten als Kamers van Koophandel en ontwikkelingsmaatschappijen zoals Oost NV. Op kosten van de ondernemers en belastingbetaler gaan ze nu hun eigen baantjes redden. Ik heb het al eerder geschreven op deze plaats: als het de baantjesjagers echt zou gaan om de regio, zouden ze wel contact opnemen met transporteur Henk Bolk die sinds jaar en dag haringfeesten organiseert waar zo ongeveer de hele VVD-top inclusief de huidige premier Mark Rutte graag komt. Voorafgaande aan die partijtjes wordt altijd een soort miniharingparty op kantoor gehouden waar invloedrijke liberale politici bij zijn onder wie Opstelten, Kamp, Rutte, Aptroot en De Krom. Ze praten daar met een select groepje regionale ondernemers en politici en horen dan wat er leeft onder de ondernemers. Het zou niet onhandig zijn daar bij aan te sluiten om in contact te komen met de grootste partij van Nederland. Maar het draait op de Bolk-party om de belangen van Twente… dus de interesse zal wel niet zo groot zijn…

Vorige bijdrage

Kim doet onderzoek in verweerd en verweesd land

Volgende bijdrage

Freek de Jonge blijkt in Goor weer op z’n oude niveau

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *