De Roskam Jaargang 18, 2012

Ali B weet ook het publiek in Goor voor zich in te nemen

Nummer 48 – 2012

De sfeer is anders dan anders in de lounge/ontvangstruimte van het theater De Reggehof in Goor. En dat komt niet alleen door de nieuwe inrichting die het geheel wat gezelliger moet laten lijken. Het is het publiek. Veel jongeren. Kinderen die nog te jong zijn om zonder ouders te komen. Allochtonen zie ik zelfs. Allemaal mensen die ik bij andere voorstellingen hier nog nooit heb gezien. Ali B geeft antwoord is de naam van de voorstelling. En terwijl de zaal zich vult staat Ali B al op het podium. Commentaar te geven op de groene broek en het ruiten jasje van de vader van de jongen in de groene broek. Een jongetje rent het podium al op, roepend naar zijn vader dat hij een foto moet maken. Ali B moedigt het alleen maar aan. Geen gordijnen die open en dicht zwaaien. Alleen een hoge stoel en een hoge tafel met een kan water staan op het podium. Meer niet. “Wie heeft een cd van mij?”, vraagt Ali B in het publiek turend. Geen enkele vinger gaat omhoog.

Ik kruiste deze voorstelling aan, na het zien van het tv-programma Op Volle Toeren waar Ali B en zijn rapmaatjes Willeke Alberti en Ronny Tober aan het huilen kregen (alhoewel, daar hoef je volgens mij niet veel voor te doen, maar mooie tv was het zeker) bij het horen van de hedendaagse nummers die Ali B en Kleine Viezerik van hun gouden ouwe hadden gemaakt. Een bijzondere jongen die Ali B. Die wil ik wel eens zien in het theater. Theater 2.0 zou je wat Ali B doet kunnen noemen. Niet van tevoren een heel programma bedenken en dat dan zo foutloos mogelijk overbrengen op het publiek dat ademloos (hoop je) zit te luisteren.

Ali B vraagt wat het publiek wil weten. En dat er elke avond wordt gevraagd naar het persoonlijke verleden van Ali B is te merken. Ali B is een geweldige verhalenverteller. Zijn voorstelling verveelt geen minuut. Hij vertelt over zijn innerlijke stem. Die hem vertelt dat hij een trein moet overslaan. En die het hem ook moeilijk maakte om van zijn gok- en blowverslaving af te komen. Hoe hij de term knuffelmarokkaan die Geenstijl.nl hem toedichtte op een positieve manier is gaan gebruiken. Ook al baalde hij van die term. “Dus zei ik tegen die journalist die mij vroeg wat ik ervan vond om knuffelmarokkaan genoemd te worden, kom hier, dan krijg je een knuffel.” Hij rende zelfs op koningin Beatrix af om haar een knuffel te geven. Ali B vertelt over het geheim van zijn succes. Het geheim dat hem ook hielp van zijn verslavingen af te komen en om de kansen te pakken die hem werden aangereikt. Met een positief gevoel verlaat ik De Reggehof. Hou hem in die gaten, die Ali B!

Vorige bijdrage

Rabobank Enschede-Haaksbergen houdt Raiffeisen-gedachtengoed overeind in Peru

Volgende bijdrage

Brief van het Koninklijk Huis

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *