De Roskam Jaargang 19, 2013

Huub van der Lubbe steelt de show, pratend en zingend

Nummer 7 – 2013

Ik kijk steeds minder tv, merk ik. Vaak zit ik ’s avonds nog te werken of ik ben de hort op. Naar het theater bijvoorbeeld. Zo zag ik afgelopen zaterdag de live talkshow in De Reggehof in Goor. De presentator was Theo Hakkert, de gast Huub van der Lubbe. De zanger van De Dijk heb ik vaker in zo’n setting meegemaakt, Huub Van der Lubbe kan leuk vertellen, succes verzekerd, zou je zeggen. En het begon ook leuk toen Van der Lubbe vertelde over de opnames van zijn nieuwe solo-cd Simpel Verlangen. Een paar jonge artiesten in die studio keken verrast op toen ze hoorden dat de cd van Van der Lubbe ook op vinyl uitkomt. En dan nog wel op het Top Notche-label. ”Ja, de oudjes doen nog leuk mee”, aldus Van der Lubbe met de nodige zelfspot. We kregen een Harry Mens’- momentje toen Hakkert hem stoïcijns aan bleef kijken. ”Ja Theo…”, zei Huub van der Lubbe. We zagen in het publiek dat hij een besluit had genomen. Om er zelf maar een leuke avond van te maken.

Dus pakte hij de gitaar die daar stond. Een bijna volle Reggehof keek vol bewondering hoe hij daar stond te zingen, zelfverzekerd, in zijn prachtige en perfect zittende bruine pak met hip stippenhemd en witbruin lederen schoenen. Van der Lubbe vertelde waarom hij een solo-cd wilde. Een cd helemaal op zijn manier. Zonder drums. En zonder bas. In eerste instantie, want de nummers misten een fundament en daarom werd de contrabas er toch bijgehaald. Inside-verhalen, mooi om te weten. En waarom hij bepaalde nummers op zijn cd wilde hebben. ”Dat is het voordeel als je dertig jaar wacht, dan komen de goede nummers wel bovendrijven.” Want al dertig jaar reist Huub Van der Lubbe rond met De Dijk en er zijn wel zeventien cd’s gemaakt! Van der Lubbe reageerde geprikkeld op mijn vraag (de zaal mocht ook vragen stellen) of de vrees van de band terecht is dat hij De Dijk zal verlaten. Zoals naar voren kwam in de documentaire die onlangs op televisie was te zien. “Dat was onhandig gemonteerd, ik reageerde zoals ik reageerde nadat ik hoorde van het overlijden van Salomon Burke met wie we zouden optreden, eindelijk eens niet de frontman.” Het mocht niet zo zijn…

Van der Lubbe koos, zei hij, voor de muziek vanwege de vrijheid. ”De Dijk is gelukkig geen huwelijk.” En ook voor De Dijk zijn er plannen. Zo staat er een tournee gepland met het Amsterdamse Sinfonietta en een theatertour. Gelukkig! We plukken de momenten dat Huub Van der Lubbe de bibliotheken en theaters in de regio afreist, om iets van zichzelf te laten zien en horen.

Vorige bijdrage

Slechter kan het niet, stop toch met dat Twentedinner

Volgende bijdrage

Bende

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *