De Roskam Jaargang 20, 2014

Erwin Nyhoff heeft alles mee, maar publiek blijft weg

Het was wellicht niet zijn beste optreden zaterdagavond 13 december in het Rabotheater in Hengelo, maar wel eentje die hij en wij niet snel zullen vergeten. Erwin Nyhoff (Heeten) had af en toe zichtbaar de smoor in. De kleine zaal was verre van uitverkocht, zijn moeder zat (met twee vriendinnen) keurig opgedirkt op de eerste rij haar zoon te bewonderen, maar zijn gitaar (of versterker) liet af en toe verstek gaan. Dat is voor een singer-songwriter hoogst onplezierig. Op een gegeven moment gaf hij zijn elektrische gitaar zelfs een schop, zoals Pete Townshend in zijn beste jaren.

Als gevolg daarvan (om tijd te winnen waardoor zijn gitaar kon worden gerepareerd) speelde hij een paar liedjes die niet op de oorspronkelijke playlist stonden en juist die nummers bleken zijn fantastische stem en zijn goede gitaarspel te etaleren. Een vakman, die Nyhoff.

In de jaren negentig speelde hij in The Prodigal Sons, die de finale van de Grote Prijs van Nederland nog haalden en een bescheiden hitje had met You Still Think. Nyhoff heeft er echt alles aan gedaan te slagen als muzikant. Om toch brood op de plank te hebben, heeft hij zich in die jaren nergens voor geschaamd. Hij werkte onder meer in de melkfabriek en bracht kranten rond. Zijn doorbraak voor het grote publiek kwam in 2012, dankzij het populaire televisieprogramma The Voice Of Holland.

Hij viel op met zijn vertolking van Bruce Springsteen. Hij treedt nu al zo’n anderhalf jaar (pakweg 50 voorstellingen) op in schouwburgen in het land met de voorstelling In The Foodprints Of.., een ode aan zijn inspiratiebron Bruce Springsteen. In Hengelo kwam voor een gastoptreden (twee nummers) Mick Wilson (die ooit ook bij 10cc heeft gespeeld) langs. Het Rabotheater wilde daarvoor niet extra de beurs trekken, ook al omdat het aantal verkochte kaarten erg laag was. Dus betaalde Nyhoff hem uit eigen zak een paar honderd euro. Samen brachten ze I am not in love ten gehore en dat was zeer de moeite waard. De luisteraars van de lokale omroep Hengelo hadden ’s ochtends al de beide heren live gehoord.

Nyhoff heeft alles mee, zijn looks, zijn stem, hij is buitengemeen sympathiek, hij werkt zich een slag in de rondte, de show is prima opgebouwd met goede nummers en tussendoor vertelt hij over zijn ervaringen met Chuck Berry met wie hij in de lift stond en op die avond als roadie het gordijn open hield. In zijn volgende show laat hij nummers horen van de Kings of Rock ’n Roll.

Vorige bijdrage

Is Helligen Hendrik alleen in Twente zo leuk?

Volgende bijdrage

Commentaar: Zelfingenomen

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *