De Roskam Jaargang 20, 2014

Partijbaronnen denken dat ze alles kunnen maken

Moslims voelen zich vaak meer dan andere mensen. Omdat ze een geloof hebben, omdat Allah hen door dik en dun steunt. Moslims zijn daar niet uniek in, veel christenen hebben last van hetzelfde euvel. Ik heb daar in mijn leven een paar ‘prettige’ voorbeelden in mijn directe omgeving van mee mogen maken.

Zowel privé als zakelijk. Daarom heb ik niets met het CDA, mijns inziens een club van mensen die zich meer voelt, maar zich soms verachtelijk gedraagt. Ik heb van dichtbij meegemaakt hoe ze Annie Schreijer en Pieter Omtzigt besodemieterden. Annie is overigens in Brussel ‘back in business’ en Omtzigt gedraagt zich na zijn sterke voorkeursverkiezing in Den Haag als een bevrijde slaaf. En dat is dichter bij de waarheid dan we wellicht bevroeden. Nee, om religies loop ik met een boog heen. Maar het gaat verder, politieke stromingen gedragen zich ook als religies. Socialisten zijn mensen die ver verheven zijn boven anderen die alleen maar hun eigenbelang nastreven (vinden ze). Maar ik heb met verbazing gekeken hoe Dick Buursink werd geslacht.

Geen misverstand, Buursink is op zijn minst erg tevreden over zichzelf en over het beleid dat hij als bestuurder in Enschede en Overijssel heeft gevoerd. Maar het is van een armoe hoe hij aan de kant is gezet. Het zegt alles over de partijbaronnen en de leden die in aanbidding achter hen aanlopen. Waarom zijn die partijbaasjes niet in een vroeg stadium met Schreijer, Omtzigt en Buursink om de tafel gegaan? De personen in kwestie benadrukken dat dat nooit gebeurd is. Liegen ze? Ik heb de Overijsselse CDA-baron Hein Pieper een paar jaar geleden in Nijverdal een misselijkmakende show zien opvoeren. Mensen genieten er blijkbaar van als anderen aan hun genade zijn overgeleverd. Ik heb eigenlijk nog maar één vraag. Peter den Oudsten (ook PvdA) maakte een hoop stennis toen Han Pape ooit schreef dat hij (Den Oudsten dus) druk aan het solliciteren was, onder meer naar Nijmegen. Gelul, zei Den Oudsten tegen iedereen die het maar horen wilde.

Ineens gaat hij naar Groningen. Driftig lobbywerk? Het ‘lucky shot’ in een serie sollicitaties? Gevraagd door de partijtop om de troep op te ruimen? Vertel het ons…

Vorige bijdrage

Veilingen voor goede doelen trekken verkeerd volk aan

Volgende bijdrage

Is Helligen Hendrik alleen in Twente zo leuk?

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *