De Roskam Jaargang 20, 2014

Veilingen voor goede doelen trekken verkeerd volk aan

Het idee is leuk: organiseer een diner, laat meester-koks koken en burgemeesters de maaltijden uitserveren en houd en passant een veiling en een verloting waarvan de opbrengst naar het goede doel gaat. Het gebeurde afgelopen week in de Houtmaat in Hengelo en het goede doel was geld bijeen te brengen voor de vreselijke spierziekte ALS. Deze ziekte heeft landelijke bekendheid gekregen omdat voetballer Fernando Ricksen eraan lijdt. Dat werd bekendgemaakt bij De Wereld Draait Door, waar zijn autobiografie werd gepresenteerd. Ik was gevraagd door de bekende sportjournalist Eddy van der Ley om met Ricksen het land door te toeren om het boek aan de man te brengen; de opbrengst was hard nodig voor zijn vrouw en dochter die hij binnenkort alleen achter laat… De toer is nooit echt van de grond gekomen, de ziekte belet Ricksen het spreken tegenwoordig vrijwel helemaal. In de regio Twente is Freek Buitenweg uit Almelo inmiddels een bekende ALS-patiënt geworden. Als je een veiling hebt en je hebt een veilingmeester nodig, bel je deurwaarder annex Heracles-voorzitter Jan Smit. Kan hij niet (of heeft hij geen zin), dan gaat bij mij de telefoon. Maar ik ben er inmiddels helemaal klaar mee. Dat het me niets oplevert, zo’n avond werken, prima, ik beschouw het als mijn aandeel voor het goede doel, uiteenlopend van de Stichting Hulphond tot nieuwe kleedkamers bij voetbalclub Tubantia, of zoals afgelopen week ALS. Doe mij een broodje en een biertje en ik heb het snel naar mijn zin. Maar het zijn kutfeestjes… Ik ben er nu ook uit waarom het fout gaat: er zitten verkeerde mensen in de zaal! De vrijwillige medewerking van de meester-koks, van Twentse burgemeesters en zelfs de leveranciers die geen rekening sturen zorgt dat de verkoop van de tafels voor duizend euro (voor acht personen) soepel verloopt. Lars van Galen (’t Lansink in Hengelo) en Michel van Riswijk (Bloemenbeek in De Lutte) doen hun best aan het fornuis, het is altijd leuk om je eten uitgeserveerd te krijgen van je burgervader. Dat zit dus wel goed, maar de kopers van de tafels nemen de verkeerde relaties mee! De ondernemer Henk Bolk staat op goede voet met de VVD-top en kon daarom een paar mooie kavels inbrengen (bezoekjes aan de heren in Den Haag), op FC Twente en Heracles wordt in dit kader ook nooit vergeefs een beroep gedaan voor VIP-bezoekjes.
En zo waren er nog een aantal leuke dingen voor de openbare verkoop voor het goede doel. Het is dat Jan Torny in de zaal zat, anders was de opbrengst hooguit een paar honderd euro geweest. Torny is een bekende zorg- en horecaondernemer in Almelo. Ik heb dat eerder meegemaakt en gezien met Louis Snellers. Het zijn toppers die weten waar het om gaat op zo’n avond. Ik kan en wil ook niet een paar duizend euro neerleggen om bij Rutte in het torentje te gaan lunchen, maar ik zie dat nagemaakte volk in hun beste pakken met die vreselijke vrouwen aan hun zijde aan de tafels het hoogste woord hebben en ze duiken onder tafel als er geboden moet worden. Zulk sneu volk, onvoorstelbaar: bij de verloting tijdens de koffie hebben ze wel veel loten voor hun neus liggen: ja, dan kunnen ze weer de grote jongen uithangen… De moraal van het verhaal: bel mij maar niet meer voor veilingen voor het goede doel…

Vorige bijdrage

Herinneringen aan een bezoek aan Berlijn en de angst

Volgende bijdrage

Partijbaronnen denken dat ze alles kunnen maken

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *