De Roskam Jaargang 21, 2015

Door pr-mensen als hooligans naar de zaal begeleid

TenCate wil van de beurs, en dat loopt allemaal niet lekker want veel ‘oude’ beleggers voelen zich erg betrokken bij het bedrijf en het gros van de aandeelhouders vindt bovendien de aangeboden prijs schandalig laag en vermoedt dat Loek de Vries samen met de overnemende partij Gilde een grote slag wil slaan. ‘Geef Loek een contract voor vijf jaar en behoud hem voor een beursgenoteerd TenCate’, vatte één van de aandeelhouders de angst en kritiek samen tijdens de speciale vergadering afgelopen maandag in het Polman-stadion waar de sfeer nooit echt goed werd. De vergadering duurde ruim vijf (!) uur, voorzitter Hovers van de raad van Commissarissen heb ik vergaderingen beter zien leiden. En De Vries? Die zat zich zowel tijdens de vergadering als na afloop bij de persconferentie zichtbaar te ergeren.

Er gebeurde precies waar De Vries zo bang voor was. Gedoe, onvriendelijkheden, geen vertrouwen. Hij wil zijn groeiplannen met TenCate realiseren en ziet meer kansen met Gilde dan op de beurs én hij wil graag nog een paar jaar door, hij vindt zichzelf nog veel te jong om achter de geraniums plaats te nemen. Stommiteit nummer één: TenCate heeft natuurlijk een afdeling pers, publiciteit, voorlichting, public affairs of welke mooie naam het ook allemaal moge dragen: er werken vooral mensen die nauwelijks kaas hebben gegeten van het vak en als dat wel zo is dan is dat stuk kaas in hun keel blijven steken: ze kijken nogal neer op het journaille.

De Vries ziet dat natuurlijk ook en huurde daarom het dure kantoor Hill + Knowlton Strategies in, met als opdracht: ‘geen gezeik, de vergadering moet ordentelijk verlopen en geen journalisten die met boze aandeelhouders gaan praten’. Dus wij werden als een horde hooligans omringd door pr-mensen naar de zaal begeleid. De collegae van de krant losten het op door ruimschoots voor de vergadering mensen op de stoep aan te klampen, want ja, als we iets niet mogen… En we kregen een soort van gele ster! ‘De media dragen een keycord met een badge en het woord PERS erop en zitten tijdens de vergadering op gereserveerde mediaplaatsen in de zaal’.

Voor half december wordt duidelijk of 95 procent van de aandelen is aangeboden, als er een meerderheid wordt aangeboden kan de termijn van aanbieding worden verlengd en anders is er een probleem. En De Vries? In dat geval mag hij zijn AOW aanvullen met het kweken van Geraniums, want een headhunter is al op zoek naar een nieuwe CEO ingeval het bedrijf op de beurs blijft. Als De Vries het spel slim heeft gespeeld, heeft hij allang een akkoord met de grote aandeelhouders en heeft hij dat ‘gepeupel’ dat tijdens de aandeelhoudersvergadering klaagde, niet nodig. We gaan het zien. Een vrolijke Kerst of een kutkerst voor De Vries?

Jan Medendorp

Vorige bijdrage

Als je nieuws hebt, doe dat in ’n paar normale zinnen

Volgende bijdrage

Respect

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *