De Roskam Jaargang 21, 2015

Mannak kon geen gitaar van een viool onderscheiden

Het Symfonieorkest van het Oosten. Zo zou het orkest mooi kunnen heten als het Orkest van het Oosten, pardon HET Symfonieorkest, gefuseerd is met het Gelders Orkest. Lekker naar Arnhem, net als de Nederlandse Reisopera, beetje leuke voorstellingen optuigen ook in Enschede en Zwolle optreden en voor de rest normaal doen.

Voor alle duidelijkheid, de naderende ondergang van het vroegere Orkest van Oosten is natuurlijk vooral te wijten aan de vroegere duikbootofficier annex VW-dealer en busjes-planner Harm Mannak; hij kan volgens mij nog geen gitaar van een viool onderscheiden, maar hij kreeg desalniettemin meer dan twee ton (deels via zijn Manifest BV) om directeurtje te spelen bij HET Symfonieorkest. Ik verzin die kapitale HET niet, dat heeft hij verzonnen, want ambitie heeft hij wel. Hij heeft sinds het verschijnen van het rapport vooral thuis gewerkt want hoewel hij een mannetjesputter schijnt te zijn, was er toch een flink aantal musici in het orkest dat graag hun instrument tussen zijn kiezen had willen planten.

Zijn wilde plannen (van Mannak dus) zijn niet helemaal uitgekomen. Of liever gezegd, helemaal niet. Het staat uitvoerig te lezen in het onderzoeksrapport van Berenschot dat op verzoek van de provincie is gemaakt. En dat is toch een beetje raar, want de provincie moet weten van de hoed en de rand, als belangrijkste subsidieverstrekker kreeg de provincie bijkans van alles een cc of een kopie. Alle informatie moet daar ergens liggen; het kwam dus een beetje raar over dat gedeputeerde Hester Maij, die nota bene zelf ook toezichthouder is geweest van HET Orkest, haar medewerker in paniek liet bellen naar Mannak om nadere informatie omdat PVV’er Mulder toch niet al te ingewikkelde vragen begon te stellen in Provinciale Staten. Op haar Wikipedia-pagina pronkt Maij met de tijd in de jaren negentig dat ze samen met Nina Brink een communicatie-adviesbureau runde. Er waren ooit gedeputeerden in Overijssel die hun CV oppoetsten, maar je hoeft ook niet alles op te sommen, lijkt me. Misschien kan Maij haar eigen adviezen uit die tijd afstoffen, want de provincie is ook in dit geval niet van alle smetten vrij. De ambities van Mannak werden toegejuicht, Mannak kwam met zijn orkest feestjes opleuken in het provinciehuis. Een faillissement van HET Symfonieorkest is zeer wel mogelijk, maar niet handig.

We hebben onlangs de aftocht mogen meemaken van VVD’er Loek Hermans die ten onder ging aan een gewichtige lijst nevenactiviteiten; ik vind het wel van niveau getuigen dat de heren Kesler, Trebbe en Hazewinkel en Rabo-dame Huisman – toch wel enige jaartjes ervaring zou je zeggen – zullen opstappen als HET Orkest netjes is gered. Op weg naar een fusie met de benedenburen die al jaren geleden had moeten plaatsvinden.

Jan Medendorp

Vorige bijdrage

Nog een aanslag en dan kan Wilders alleen regeren

Volgende bijdrage

Als je nieuws hebt, doe dat in ’n paar normale zinnen

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *