SAX

Marc-Jan Ahne ergert zich aan afstandelijk Saxion in Deventer

’Docenten zie je nauwelijks in bedrijven’

Marc-Jan Ahne reageert verbaasd als we hem bellen voor een verhaal in Sax. Hij heeft vier jaar aan de Hogeschool Enschede bestuurskunde/overheidsmanagement gestudeerd. Maar volgens hem is vrijwel iedereen dat vergeten. Hij wordt althans nooit gebeld om eens een kopje koffie te drinken. Niet dat de fractievoorzitter van D66 in de Deventer gemeenteraad een soort lobbyist van Saxion wil zijn. “Maar Saxion opereert in Deventer afstandelijk.”

Ahne (33) kwam vanuit Groningen naar Enschede om aan de universiteit bestuurskunde te studeren. Dat werd geen succes. Ahne was drukker met roeien en politiek bedrijven dan met studeren. “Ik vond de studie ook wel erg wetenschappelijk.” Ook de omgeving inspireerde hem niet. “Vrijwel alle studenten deden de studie bestuurskunde, omdat die lekker breed is en om daarna een leuke baan bij de overheid te krijgen.” Na twee jaar stapte hij over naar Saxion. “Praktijkgerichter, qua literatuur verschilt het niet zo veel, want de studieboeken zijn vrijwel hetzelfde.” Maar in 1998 vertrok Ahne (die in 1997 en 1998 ook in de Enschedese gemeenteraad zat) toch zonder diploma. “Ik draaide al een jaar zonder studiefinanciering.” Hij kreeg een baan voor 20 uur per week als assistent-uitgever bij Wolters Kluwer in Deventer. “Ik ben nog steeds van plan mijn studie af te maken; om de afstudeerscriptie in opdracht van een bedrijf te schrijven waar ik dan ook een half jaar moet gaan werken, is nu erg lastig.” Tegenwoordig werkt Ahne in Amersfoort, als beleidsadviseur collectief ledenbelang bij de Vereniging Eigen Huis.

D66

Ook in Deventer kwam Ahne (in 2002) in de raad. “Het sociaal-liberale spreekt mij enorm aan en dat vind ik bij de VVD absoluut niet terug.” Daarom dus D66, maar wel een partij die de laatste jaren alleen maar kleiner wordt. “We hebben een serieus imagoprobleem op dit moment.” Uit de poll bij Saxion bleek tijdens de laatste verkiezingen dat slechts 4 procent van de studenten D66 steunt. “Als je uit bent op een leuk baantje in de politiek, dan moet je op dit moment geen lid zijn van D66.” In Deventer bezet D66 twee van de 37 zetels. “In 2002 verloor D66 in heel veel gemeenten, in Deventer wonnen we drietiende procent. Nee, dat is geen grandioze winst, maar het was wel tegen de landelijke trend in. En in 2004 opnieuw, toen werden in Deventer gelet op de herindeling nieuwe verkiezingen georganiseerd en we kwamen toen minder dan honderd stemmen tekort voor een derde zetel.”

Deventer

De verhoudingen tussen Saxion en de gemeente Deventer zijn niet altijd even geweldig. Twee jaar geleden dreigde zelfs de introductie voor nieuwe studenten niet door te gaan, wegens gebrek aan geld. De gemeente liet op het allerlaatste moment weten geen subsidie te willen geven. Ahne: “Ook Saxion liet het financieel afweten.” Het bevestigde het vooroordeel dat Deventer niet echt een studentenstad is. “Als lokale overheid is het moeilijk om het studentenleven te bevorderen. In Deventer loopt het achteruit, maar daar kun je niet alleen de gemeente de schuld van geven. Enschede heeft een universiteit met een campus, waardoor er veel studenten uit alle hoeken van het land komen. Hbo-opleidingen kun je op veel plaatsen terugvinden en bedienen dus vooral de mensen die al in een regio wonen.” Er komen binnenkort ook Hbo-opleidingen in Apeldoorn. Spottend: “Ik vind het erg ambitieus dat ze van Apeldoorn een bruisende studentenstad denken te kunnen maken.”

Apeldoorn

En dat was meteen de volgende affaire. Apeldoorn eiste vorig jaar op hoge toon dat Saxion zich zou vestigen in de grootste stad van de Stedendrie-hoek. Anders zou Apeldoorn een andere hbo-instelling benaderen. Weinig kies van Apeldoorn, maar Ahne neemt het Saxion vooral kwalijk dat de hogeschool zo lang in het midden heeft gelaten wat er precies zou gebeuren. “In Deventer werd heel panisch gereageerd ‘dat mag niet en dat kan niet’. Weliswaar is Deventer gericht op de Stedendriehoek met Apeldoorn en Zutphen, maar daar mag je je ook weer niet te veel van voorstellen. Die binding is veel minder dan ik meegemaakt heb in een regio als Twente. Alleen politiek en economisch is die Stedendriehoek van belang.” Ahne begrijpt niet dat Saxion niet meer heeft gedaan om de spanning weg te nemen. “Ik ging ervan uit dat ze niet meer wisten dat ik op Saxion had gestudeerd, maar waarom hebben ze niet alle fractievoorzitters gebeld, denk ik dan. In Deventer stonden de kranten bijkans dagelijks vol met het mogelijke vertrek van Saxion naar Apeldoorn.” Ahne vindt eigenlijk dat een groot bedrijf en grote werkgever als Saxion regelmatig met de politiek moet overleggen. “In Deventer opereert Saxion afstandelijk. In Enschede zijn de contacten tussen politiek en Saxion veel inniger.”

Docenten onbekend

Ahne heeft nog meer kritiek op het functioneren van Saxion in de Deventer samenleving. “De Deventer Kring van Werkgevers klaagt dat er geen techniekopleidingen in de regio zijn. Alle vacatures moeten vervuld worden met mensen uit Twente of andere regio’s. Op ROC-niveau is het wel goed geregeld, maar er moet een doorlopende studielijn komen op dat gebied. Ja, het college van Deventer heeft daar bij Saxion ook op aangedrongen, weet ik.” Een ander signaal wat Ahne wil afgeven is dat de docenten van Saxion nauwelijks interesse hebben in het bedrijfsleven in en om Deventer. “Er wordt wel vaak geklaagd dat het bedrijfsleven te weinig stageplaatsen aanbiedt, maar als er bijvoorbeeld bedrijfsbezoeken georganiseerd worden, dan zie je docenten niet of nauwelijks. Die kritiek was er al toen ik nog bij Saxion studeerde. Je zult als hogere beroepsopleiding docenten moeten hebben die ‘feeling’ hebben met de praktijk. Ik was zelf altijd erg enthousiast over die docenten die één of twee dagen les gaven en de rest van de week in het bedrijfsleven werkzaam waren.”

Gevraagd om een reactie op de uitlatingen van Ahne, antwoordt de Raad van Bestuur van Saxion dat zij alleen wil reageren op een feitelijke onjuistheid en niet op de beelden en mening van Ahne. “Saxion heeft de introductie wel degelijk financieel mogelijk gemaakt en zal dat blijven doen, omdat het haar verantwoordelijkheid is.”

Vorige bijdrage

Nummer 23

Volgende bijdrage

Hengeloër René Takens staat aan het hoofd van Heerenveense fietsenfabrikant

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *