Roskam Moordkuil Jaargang 12, 2006

Nummer 23

Ik zal heel in het kort uitleggen hoe de politiek werkt. Henk Bolk van het gelijknamig transportbedrijf in Almelo organiseert al jaren een haringparty op zijn bedrijf.
Niet alleen uit ideologische overwegingen natuurlijk, maar Bolkie heeft meer visie en toont meer maatschappelijke betrokkenheid dan menig collega. Aangezien hij ongeveer als enige transporteur wél onder ogen wil zien, dat het een kwestie van tijd is voor we van Oldenzaal tot Rotterdam stil staan is hij al decennia bezig met combiterminals, eerst in Almelo en nu in Hengelo. Sommige collega’s, zoals Nijhof, doen mee, de politiek werkt vooral tegen.

Bolk-met-de-rare-knoop-in-zijn-stropdas manifesteert zich ook nadrukkelijker in de politiek. Hij steunt die rare VVD-Judocus in Haaksbergen die eerst in het Europarlement wilde en nu (als héél goede vriend van Rutte) in de Tweede Kamer. Weinigen weten dat Bolk regelmatig een hele (!) middag een minister over de vloer heeft. Bolk nodigt dan een aantal collega-ondernemers uit om over belangrijke kwesties te praten.
Niet zelden hoor, zie of lees je later terug van zo’n minister wat hem in Almelo is uitgelegd.

Rutte is vandaag (vrijdag) te gast in Almelo; eerst aan de stamtisch in het kantoor, daarna op de haringparty. En al die vooral VVD-politici in de regio die nooit zo veel zin hebben in het repeterende verhaal van Bolk, bellen nu quasi-vriendschappelijk op met het verzoek om alsjeblieft een uitnodiging toegestuurd te krijgen.
Wedden dat ze vrijdag tegen Rutte aan gaan zeiken dat ze op hem gestemd hebben en dat Bolk zo’n goede ondernemer is. Al die gore projectontwikkelaars, omhooggevallen huisstijlbedenkers, slijmende dienstverleners en vergane Hulshof- en Hartmanglorie lopen weer vooraan te paraderen op die andere haringparty (op de Wilmersberg, volgende week woensdag 14 juni), waar ook Herman Finkers deze keer even heel kort en nadrukkelijk langs komt. Ik zou types als Bolk iets meer op de schouders nemen in plaats van die fundamentalist, maar goed, ieder zijn smaak.

Het wordt trouwens druk vandaag, want vanochtend geeft Wim van der Noordt een persconferentie. Hij wil niet alleen de Eerste Kamer in, maar gaat ook meteen voor het lijsttrekkerschap van de PvdA. Ik heb de uitnodiging voor de bijeenkomst zeker drie keer moeten lezen voordat ik het begreep. Taal is (laten we zeggen) niet de prioriteit van de vroegere payroll-ondernemer die zich volgens eigen zeggen toentertijd moest beveiligen tegen zijn kompaan Van der Wel. De tent was nog niet aan Asito verkocht of Van der Wel kwam daar weer in dienst, nadat hij eerst interessante verhalen rondstrooide dat hij zelf ondernemer zou worden. Maar als starter is een Ferrari toch lastiger te leasen. Diezelfde Van der Wel mag ik dan maandagavond tijdens Zakelijk Almelo (waar ik eerder verketterd werd omdat ik schreef dat oud-wethouder Pingen aan de Apollolaan woont) in het Polman Stadion interviewen. Vrij naar Youp: ’t leven is deze week wel erg leuk!

Vorige bijdrage

Nummer 22

Volgende bijdrage

Marc-Jan Ahne ergert zich aan afstandelijk Saxion in Deventer

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *