Twentevisie Jaargang 11, 1999

Er zit geen cent ruimte in de begroting van Heracles

Jan Smit wil meer

Vooral dankzij het nieuwe stadion heeft Heracles de begroting dit jaar bijna kunnen verdubbelen van 3,4 naar 6,2 miljoen, in grootte de zesde van de Toto-divisie: koploper Zwolle doet het met 4,5 miljoen. “Dat is flauw, met Platvoet pakken we Eindhoven en Den Haag en staan we ook aan kop, absoluut. “Het geld gaat dit seizoen op tot het laatste dubbeltje. Er is zelfs geen eigen geld om een vervanger te halen voor Rik Platvoet, de man die een paar maanden geleden gepresenteerd werd als de duurste aankoop ooit. Er wordt nu gesproken met een Almeloër die bereid is in de buidel te tasten. Voorzitter Jan Smit opent het huishoudboekje van zijn club. “Ik ga binnenkort twee dagen per week onbezoldigd in het stadion werken als voorzitter.”

Heracles heeft met een nieuw stadion, een professionele directeur, een trainermet- tekst en een charismatische voorzitter het vertrouwen gewonnen van het bedrijfsleven. Zij zijn in groten getale toegestroomd dit seizoen. De club heeft dit seizoen twee shirtsponsoren: Groene Land Verzekeringen en Gedon Groep Xerox. Beide bedrijven zijn goed voor een paar ton. “Verder is het aantal businessclubleden bijna verdubbeld tot ongeveer 250. Deze mensen betalen zesduizend gulden voor twee plaatsen, parkeerplaats, toegang tot de businessclub en dat soort zaken.” In het stadion kunnen in totaal 6501 (!) mensen; 3500 plaatsen zijn vast bezet (3000 seizoenkaarthouders – een kaart kost tussen de twee- en driehonderd gulden – en 500 businessclubleden), de andere 3000 plaatsen moeten per wedstrijd aan de man gebracht worden.

We zijn verzekerd ingeval we een periodetitel winnen

Bavaria

De totale catering in en om het stadion is volledig uitbesteed aan Asito Catering voor vijf jaar. “Dit kopje koffie betaal ik straks zelfs of ik zet het op de rekening van Heracles. Daarvoor in de plaats betaalt Asito Catering pacht aan ons, hoeveel zeg ik niet.” De televisie-inkomsten stijgen met 3 ton tot 1,5 miljoen. Helemaal nieuw is het geld van Pim Polman die om zijn moverende redenen graag zijn naam op het stadion wil zien prijken. Hoeveel Polman voor dat tienjarige contract betaalt, wil Smit niet zeggen. Naar verluidt heeft Polman ineens een bedrag van ongeveer driekwart miljoen overgemaakt. Een tiende daarvan (plus de jaarlijkse rente in de komende jaren) wordt in de exploitatie opgenomen. “En we hebben nu vijftien co-sponsoren die elk tussen 25- en 50-duizend gulden betalen.” Bavaria ‘doet’ het bier in het stadion en betaalt daarvoor enkele tienduizenden guldens.

Spelersfonds

Alles bij elkaar opgeteld, komt er 6,2 miljoen gulden binnen. Vorig jaar dacht de penningmeester nog dat de club afstevende op een tekort van zeven ton. “Dat is gelukkig niet gebeurd, we hoefden minder winstpremies uit te keren dan gedacht en we ontvingen verzekeringsgeld voor Folkert Velten. Maar het was wel knijpen. We hebben geen schulden.” De begroting voor dit jaar is sluitend, maar weer moet geknepen worden, om de woorden van Smit te herhalen. Dat betekent dat er geen geld is voor een vervanger van Rik Platvoet. De komst van Platvoet werd mogelijk gemaakt door twaalf externe sponsoren (onder wie Smit zelf) die ieder een halve ton ieder in een spelersfonds hadden gestort: zes ton. “Die pot is met de komst van Platvoet nagenoeg leeg.” Platvoet kostte drie ton en verdient (publiek geheim) meer dan 200.000 gulden. Na drie maanden ziekte neemt de verzekering het salaris over. Met het vrijgekomen geld hoopt Smit een ander speler te kunnen huren of voor niets over te nemen. “Als dat nodig is.” “We zijn in gesprek met een Almeloër die bereid is geld te fourneren voor het spelersfonds, ik zeg niet wie en om hoeveel geld het gaat.”

Vrouwen

“De enige rek in de begroting zit wat mij betreft in de toeschouwers. We hebben rekening gehouden met 1500 mensen die om de veertien dagen een kaartje kopen, maar als er nog eens 1500 mensen dat doen en dan is het stadion ook uitverkocht, krijgen we drie ton extra binnen. We gaan allerlei acties opzetten om dat voor elkaar te boksen. We richten ons daarbij op de vrouwen. Ik wil meer dames in het stadion, voor de gezelligheid en de sfeer.” De uitgavenkant is beduidend korter, met hogere bedragen. “We hebben 35 contractspelers die ons aan salaris ongeveer 3 miljoen kosten. Inclusief reis- en verblijfkosten, begeleiding, kleding kost de eerste selectie 4 miljoen. De tweede selectie drie ton, de jeugd 3,5 ton en het kantoorpersoneel zes ton.” Alles bij elkaar opgeteld 5,3 miljoen. “Die resterende negen ton is voor veiligheid, porti, ontvangst scheidsrechter, verzekeringen en noem maar op.” Voor het nieuwe stadion betaalt Heracles 125.000 gulden huur. “Daar komt nog bij het onderhoud.” Heracles mag desondanks een periodetitel winnen, kampioen worden. Daarvoor (of daartegen) heeft de club zich verzekerd. Niet alleen zijn in de sponsorcontracten clausules opgenomen, ook heeft Smit voor 15 mille premie gezorgd dat een feestje achteraf niet vergald wordt door een fiks tekort. “Dan betaalt de verzekering 150.000 gulden uit.”
Jan Smit gaat er alles aan doen om het stadion vol te krijgen: “We richten ons op de vrouwen.”

Vorige bijdrage

Uitnodigingslijst Twentedinner als graadmeter

Volgende bijdrage

Commentaar: Chronisch tekort op de arbeidsmarkt

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *