Twentevisie Jaargang 12, 2000

Almelose schaatsploeg opgericht voor junioren

Veldhuis toont de allernieuwste vinding: de 3D-schaatsen.

Trainer Hans Veldhuis zou na 30 jaar doceren op de schaatsbaan stoppen, maar de commerciële wetten waarmee zijn junioren in aanraking komen, verplichten hem min of meer door te gaan; hij start zelfs een eigen ploeg. Samen met Jaap Gierveld van schaatsproducent Raps. “Veel junioren uit het district rijden op onze klapschaatsen en we merkten dat ze bij de overgang naar Jong Oranje gedwongen werden op een ander merk schaatsen te gaan rijden. Dat wilde ik doorbreken door een eigen schaatsploeg op te richten voor A- en B-junioren uit het district: het Almi Ice Racing Team.
Een budget van ruim drie ton, een eigen bus, kleding, alles is perfect voor elkaar. Ploegleider wordt Gerard Kokhuis, in schaatsend Overijssel zeker geen onbekende. “Wij vinden het een absolute voorwaarde dat het op school ook allemaal goed gaat. Daarom zijn we ook heel blij dat we op het ROC Aventus in Deventer voor drie van onze schaatsers goede faciliteiten krijgen om sport en studie op elkaar af te stemmen. We kunnen aansluiten bij de nieuw gestarte wielerschool. Wielrenners en schaatsers kunnen immers uitstekend een aantal trainingen combineren.”

Viking

Uit uit commercieel oogpunt is de nieuwe Almelose schaatsploeg geschikt. “In juli hebben we elke dag op de ijsbaan gestaan om nieuw materiaal te testen.” Raps verkoopt zo’n 14.000 klapschaatsen per jaar, jaarlijks stijgt dat aantal met 20 tot 30%. “Niet slecht als je weet dat Raps in het duurdere segment van de markt zit. We gaan door met ontwikkelen. Vorig jaar was ik bij de wintersport in aanraking gekomen met de carve-ski, een prachtige ski die het mogelijk maakt veel makkelijker bochten te maken. Ik kwam terug in Almelo en ben direct gaan nadenken over dat principe; we produceren inmiddels carve-schaatsen waarbij het ijzer op een tweetal plekken dunner is waardoor de schaatsen veel beter ‘lopen’ in de bochten. Diverse topschaatsers zijn daarover inmiddels razend enthousiast. En hierbij hebben we het voordeel dat een fabrikant als Viking veel minder stijve ijzers gebruikt en dit principe dus nauwelijks kan gaan toepassen.”

Patent

“We hebben er wereldwijd patent op aangevraagd. Het principe is in feite heel eenvoudig: de schaatsen kunnen de volledige beweging van de enkel maken, dus naar voren zoals de klapschaats dat ook al kan, maar ook naar binnen. Daardoor heb je in de bochten veel meer druk op de schaatsen en kun je zelfs de binnenbocht op topsnelheid langs het randje blijven rijden.” Inmiddels heeft Jan maarten Heideman een KNSB-marathon op de nieuwe ijzers gewonnen. Het wachten is op succes van de nieuwe commerciële Almelose jeugdploeg.

Vorige bijdrage

Koninklijke Ten Cate zoekt een partner... maar ook weer niet

Volgende bijdrage

Nummer 38

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *