Twentevisie Jaargang 12, 2000

Art Twente nu al niet meer weg te denken

‘Twente blijkt kunstminnend’

‘Bedrijfsleven negeert kwalitatief sterke kunstbeurs’, kopte Twentevisie vorig jaar boven een artikel over de eerste kunstbeurs in Twente. ‘Voor een vergelijkbare beurs in Maastricht staat ‘Beek’ vol met privéjets, dan is geen hotelkamer meer leeg’, mopperden organisatoren maarten Bodt en Astrid Berens er lustig op los. Toch wordt een tweede beurs georganiseerd, van 13 tot en met 17 oktober, opnieuw in het Expo Center in Hengelo En hoewel de galeries zich vorig jaar beslist geen slag in de rondte verkocht hebben, staan de deelnemers in rijen van drie opgesteld en moet een aantal zelfs teleurgesteld worden. Een mirakel: Twente blijkt kunstminnend!

“Wat ons en de deelnemers is opgevallen vorig jaar, is de houding van het publiek, zeer geïnteresseerd en bereid tot luisteren. En dat is heel verfrissend in vergelijking met andere kunstbeurzen waar de bezoekers met de neus in de wind verveeld rondkijken. We dachten dat in Twente de mensen vooral van confessionele kunst zouden houden. Herkenbaar, een huisje, een weiland. Maar dat is niet waar. Ook in Twente houden mensen van hedendaagse kunst. Niemand is bij ons gekomen met de opmerking: ‘ik zie niet wat het is’ en ‘dat kan mijn dochter van twaalf ook’. Wij zijn heel enthousiast en de galeries ook.” Vorig jaar heette de beurs nog Contemporary Art Twente, vanaf nu is het simpel Art Twente 2 (en volgend jaar 3, want de beurs lijkt zich direct al een definitieve plek te hebben verworven). “De plaats is prima langs de A1, alleen de bereikbaarheid via het openbaar vervoer is knudde.”
maarten Bodt en Astrid Berens organiseren voor de tweede keer de beurs voor moderne en hedendaagse kunst in Twente.

Bram Hulshof

Eén van de redenen van het succes is (achteraf gezien) de beursopening door Bram Hulshof te laten verrichten. Hulshof, voormalig topman van ABN/AMRO en tegenwoordig voorzitter van de Kamer van Koophandel voor Twente en de Veluwe, bezocht de beurs minstens één keer per dag en sleepte relaties en anderen mee. Berens grijnst: “In het kielzog van Hulshof kwamen er ook mensen die we misschien anders niet hadden gezien. Hulshof vindt het belangrijk dat er op een ander niveau eens naar kunst gekeken wordt in Twente.” In totaal bezochten ruim 5000 bezoekers de beurs. “Nee, dat is voor een eerste keer gewoon heel goed. Een beurs, en zeker een kunstbeurs moet wortel schieten. Ik ben ervan overtuigd dat we binnen drie, vier jaar jaarlijks tien- tot twaalfduizend bezoekers kunnen verwelkomen. Nu al hadden we een internationaal publiek. Ongeveer 60% van de bezoekers kwam uit het oosten van het land, de rest zeg maar uit heel Europa. We willen zeker niet zo groot en oppervlakkig worden als de Kunst-Rai of het MECC in Maastricht, daar kom je alleen te hangen als je dood bent; dat is handel, pure handel.”

Leidraad

Vorig jaar waren 36 galeries present, dit jaar zijn het er zestig. “Er is ruimte voor maximaal 75 tot 80 stands, ook omdat we

(wordt vervolgd)

Vorige bijdrage

TUI-topman Bakker kan eindelijk zijn efficiency-plannen doorvoeren

Volgende bijdrage

Koninklijke Ten Cate zoekt een partner... maar ook weer niet

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *