Twentevisie Jaargang 12, 2000

Eternit benoemt Cor -DAF- Baan als lid van de Raad van Commissarissen

‘De werkvloer weet het altijd als eerste’

Cor Baan, de voormalig topman van Daf, adviseert nu Eternit in Goor: “De commissarissen staan niet alleen voor de aandeelhouders, maar ook voor de werkgelegenheid, arbeidsomstandigheden en verantwoordelijk management.”

Eternit in Goor heeft Cor G. Baan aangetrokken als lid van de Raad van Commissarissen. De benoeming is opmerkelijk omdat Eternit een dochter is van de wereldwijd opererende Etex-Group (een familiebedrijf met het hoofdkantoor in Brussel, omzet circa zes miljard gulden) waarvan de andere commissarissen topmensen uit de eigen organisatie zijn. Baan ziet wel wat in de plannen om werknemers te betrekken bij de vorming van een Raad van Commissarissen.

“Toen Paccar Daf kocht, moest de nieuwe Raad van Commissarissen samengesteld worden. Ik heb dringend geadviseerd om mensen uit verschillende landen in de Raad te zetten. Denk alleen aan de vakbonden die in elk land verschillend werken, die hebben een heel andere benadering. Dan is het handig om in de Raad van Commissarissen iemand te hebben die dat weet en daarover kan adviseren. Daarom hecht ik ook aan de Europese ondernemingsraad. Je kan er heel negatief over doen, maar ik vind het belangrijk om de verschillen te zien, te horen wat de mensen beweegt. Het kost wat geld, maar het is het wel waard. In dat kader ben ik ook geen tegenstander van het betrekken van het personeel bij de vorming van Raad van Commissarissen. Ik hoefde de mensen in Eindhoven bij Daf vroeger niet te vertellen hoeveel auto’s we hadden gemaakt. Dat wisten ze precies. Ze zijn niet stom, hoor. Je moet open en eerlijk communiceren, je moet ze vertellen waar je als bedrijf naar toe wilt. Ik stond vroeger 1x per halfjaar voor de troepen. Dan konden de mensen ook vragen stellen. Dat deden ze in het begin niet. Uiteindelijk was er wel iemand die een vraag stelde. Ik haalde hem op het podium en bedankte hem. Later volgden er meer vragen. En als ik het antwoord niet wist, liet ik het uitzoeken en ging naar zijn werkplek. Ik liet hem niet op kantoor komen, ik ging de fabriek in. Je hoort een hoop op de werkvloer hoor, vergis je niet.”

Old-boys-netwerk

Een goede commissaris is een soort praatpaal voor een directeur. Het zegt iets over de kwaliteit van een directie als die een sterke, krachtige Raad van Commissarissen durft samen te stellen. Ook al omdat een goede Raad van Commissarissen zich nadrukkelijk zal bemoeien met het beleid. Vroeger was het een old-boys-netwerk waarbij een ondernemer zijn vriendje benoemde, en omgekeerd. Bij problemen binnen een bedrijf kan tegenwoordig ook de Raad van Commissarissen aangesproken worden: “De Raad van Commissarissen staat niet alleen voor de aandeelhouders, maar ook voor de werkgelegenheid, arbeidsomstandigheden en verantwoordelijk management. Dat is toch heel anders dan pakweg 20 jaar geleden.” Bij Daf had Baan zelf ook een zware Raad van Commissarissen om zich heen verzameld. Topman Jaap Peters van de Aegon was toentertijd voorzitter van de Raad van Commissarissen bij Baan. “Als het bij een bedrijf allemaal gladjes verloopt, heb je een mooie baan als commissaris, maar o wee als er problemen om de hoek komen. Ik herinner mij dat ik destijds vaak de telefoon pakte om even met Peters te overleggen: hoe zou jij dit doen, wie moet ik daarvoor hebben, wat vind jij hiervan, wil jij meedenken over een bepaalde investering? Dat is altijd plezierig. Het kan eenzaam zijn aan de top.”

Iedereen praat over een diensteneconomie, maar die diensten moeten wel aan iemand aangeboden worden, iemand moet het wel verdienen

Asbest

“Ik heb wel een beetje rondgekeken met wie ik nou precies in zee ging. Als ik naar de historie van het asbest kijk, dan zie ik dat de Nederlandse wet op dat punt veel stringenter is dan die in België. Ik heb de Belgen nooit terughoudend zien reageren als het om de afhandeling van zaken ging, dat is altijd conform de Nederlandse wet gebeurd. Dat is voor mij belangrijk.” “Eternit heeft een goed product en een sterk imago. Ondanks dat er in het verleden problemen waren met asbest. Ik vind het heel knap dat Eternit zich in de afgelopen jaren heeft omgeturnd in een zeer concurrerende markt. Ik interesseer me heel erg voor industriële processen. Ik weet niet of ik een verzoek als commissaris bij een verzekeringsmaatschappij had geaccepteerd. Kijk, iedereen praat altijd over diensten, een diensteneconomie, maar die diensten moeten wel aan iemand aangeboden worden, iemand moet het wel verdienen.”

Vorige bijdrage

Reggeborgh-topman Holterman gelooft nog steeds in internet

Volgende bijdrage

Cees Witvliet bouwde met Essent 's lands grootste energiebedrijf

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *