Twentevisie Jaargang 12, 2000

Verkiezing ondernemer van de eeuw zorgt voor commotie

Wie is de allerbeste ondernemer (geweest) van en voor Twente? In het vorige nummer publiceerde de redactie een lijst van 25 namen. Dat hebben we geweten. Veel reacties, zowel positief als negatief. Waarbij nadrukkelijk aangetekend werd dat het een subjectief opgestelde lijst is, waarbij wel heel veel mensen om hun mening is gevraagd, maar dat de toepassing van de criteria (kwaliteit bedrijf, hoe oud is het bedrijf, werkgelegenheid, sociaal beleid, maatschappelijke betrokkenheid ondernemer) per definitie aan kritiek onderhevig kan zijn.

D.W. Stork, Twentse ondernemer van de eeuw

Reactie: ‘Weinig mensen uit de eerste helft van de eeuw opgevoerd in de lijst’.

Dat klopt, we kennen weinig uitblinkers uit die tijd die aan onze voorwaarden voldoen. Bovendien is de redactie betrekkelijk jong, voegen we er eerlijkheidshalve aan toe. ‘Nauwelijks textielmensen, hoewel die toch vaak een hoop gedaan hebben’. Er is een aantal textielondernemers besproken, maar die lieten toch op die momenten in de geschiedenis dat het er op aankwam, verstek gaan. Je wordt ook niet vrolijk van bedrijven waar door fusies de Raad van Bestuur een stuk of veertig namen telde.

Fles wijn

De redactie kreeg een fles wijn van een ondernemer die het leuk vond dat hij in de lijst was opgenomen, Steinmeijer liet weten dat hij maatschappelijk actiever wil worden, J. Haverkort liet weten dat hij H. Haverkort heet en A. van der Laan stuurde direct zijn pas benoemde PR-man af op de redactie om te horen hoe journalisten over zijn bedrijf denken. En in het verhaal over D.W. Stork waren twee omissies geslopen. Niet hij, maar natuurlijk zijn vader Charles Theodoor richtte in 1868 in Hengelo de machinefabriek op en niet Dirk Willem was bevriend met de Zwolse staatsman Thorbecke, maar pa. Eind vorig jaar is er trouwens een fraai (maar duur) boek over de familie Stork verschenen waar de familie en het bedrijf tot in detail worden beschreven. Eén van de laatste nazaten die nog in Twente woont is Gijs. Hij attendeerde ook op de fouten en vertelde verder dat de familie nog één keer per jaar bij elkaar komt en echt niets meer met het bedrijf heeft te maken. Saillant detail is dat het Gijs verder een zorg is als Stork besluit Hengelo definitief te verlaten zoals alom verwacht wordt.

Rijkste Overijsselaars

In Quote stonden onlangs weer de 500 rijksten van dit land opgesomd. Neerlands rijkste man is Freddy Heineken die op 8,8 miljard geschat wordt; de rijkste familie is de Brenninkmeijer-clan, goed voor 15 miljard. In totaal bezitten de 500 rijksten ruim 150 miljard. De rijkste Overijsselaars zijn Jan en Paul Baan op plaats 15 met 1,4 miljard gulden, maar het zijn niet echt inwoners meer van Overijssel en ze hebben hun geld ook niet echt hier verdiend. Daarom zetten we de familie De Groen (oprichters van Grolsch) met 625 miljoen gulden op nummer 1.

2. Gerard Sanderink (automatisering): 575 miljoen;
3. Dik Wessels (bouw): 560 miljoen;
4. Gerrit Tijhuis (Roosdom Tijhuis, bouw): 275 miljoen;
5. familie Houwert (uitgevers van onder meer Tubantia): 225 miljoen;
6. familie Brinkhorst (kantoormeubilair, trekhaken uit Staphorst), 225 miljoen;
7. Aldo van der Laan (vleesimperium): 200 miljoen;
8. Bertus ter Beek (Bolletje): 185 miljoen;
9. familie Reef (Agar holding, Oldenzaal): 160 miljoen;
10. Joop ter Haar (OAD): 160 miljoen;
11. Ferdinand Fransen (oprichter Arke): 150 miljoen;
12. familie Van Riemsdijk (Asito, Almelo): 140 miljoen;
13. Pieter van der Kamp (Zwolse baggeraar): 130 miljoen;
14. Geert Buisman (kruiden/specerijen, Heerde): 130 miljoen;
15. familie Fernhout (zand-en grindhandel, Zwolle): 120 miljoen;
16. Willem Ebbink (oprichter Flexovit): 105 miljoen;
17. Anton aan de Stegge (bouw): 100 miljoen;
18. Paul Vos (bouw en offshore): 90 miljoen;
19. familie Ter Steege (bouw): 90 miljoen;
20. familie Van Merksteijn (metaalbedrijf): 85 miljoen;
21. Alfred graaf zu Solms (kasteelheer tussen Goor en Markelo): 80 miljoen;
22. Frans Hartman (tuinmeubelen): 75 miljoen;
23. Dick van Dijk (kunstof Dyka, Steenwijk): 75 miljoen;
24. Albert Westerman (kleding, Lichtenvoorde): 70 miljoen;
25. familie Ten Cate (ooit textiel, nu bankiers): 60 miljoen;
26. Geert Steinmeijer (textiel): 55 miljoen.

Vorige bijdrage

Nummer 2: toekomst van textieldrukkers in Twente

Volgende bijdrage

Overname staat voor de deur, het is de enige, reële kans

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *