Twentevisie Jaargang 12, 2000

Zwolse systeembeheerder voor dubbeltje op eerste rang

‘Remote IT met afstand de beste’

Het is een bekende anekdote: een topman van Microsoft sneert dat de automobielindustrie nauwelijks innovatief en eigenlijk een achterlijke industrie is. Het antwoord was simpel en dodelijk: als auto’s net zo vaak zouden weigeren als PC’s, zou er geen auto meer verkocht worden. Eigenlijk op basis van diezelfde wetenschap begon zeven jaar geleden Rob Hulsebos (38) voor zichzelf. Als systeembeheerder. Van dergelijke wizzkids lopen er inmiddels al duizenden rond, maar Hulsebos beheert op afstand: Remote IT-Services. Zijn relaties en werknemers haalt hij met het volleybal binnen.

Rob Hulsebos verkoopt zijn bedrijf niet: “Ik wil niet thuiszitten met een klap geld.”

Op afstand beheren. Eigenlijk het ei van Columbus. Want het beheer van automatiseringssystemen is vooral bij kleine en middelgrote ondernemingen een ondergeschoven kind. En met alle files staan de Willy Wortels ook niet zomaar op de stoep bij problemen. Met modem en telefoonlijn lukt het Hulsebos à la minuut. En het vreemde is dat inmiddels ook andere (grote) bedrijven op die manier te werk gaan, maar Remote ITServices in Zwolle blijft een grote voorsprong houden. “Ik was de eerste in Nederland die via telecommunicatie hele netwerken ging beheren. Maar ik doe inmiddels meer met mijn bedrijf. Ik help ook automatiseringsafdelingen als er capaciteitsgebrek ontstaat door piekbelasting, een soort backup. Wij reorganiseren ook automatiseringsafdelingen, waar 120 man door elkaar loopt te praten: wij leveren blauwdrukken voor zulke afdelingen, die afdelingen optimaliseren wij. Wij zetten ook computers neer, netwerken leggen we aan, applicaties vullen we in; dat valt allemaal onder beheer. Wij leveren betere kwaliteit, dat komt omdat wij er heel veel in investeren. Wij hebben een jarenlange voorsprong die schijnbaar niet wordt ingelopen, ik heb gezien hoe IBM werkt en mij viel dat tegen.”

Internet

Naast het beheren en reorganiseren richt Remote ook websites in. “Ook op afstand. En dan doen we ook het beheer van die sites, want daar zitten vaak de knelpunten. Bij veel mensen of bedrijven verandert er nooit wat, dan is de website een soort folder. Maar je kunt er veel meer mee doen door er bedrijfsmatig naar te kijken, niet alleen voor de mooie plaatjes. Wat zijn de specifieke mogelijkheden met internet voor het desbetreffende bedrijf? Die vraag beantwoorden wij.” En die beantwoording doet Remote bij voorbeeld voor de Rabobank, de ABN-Amro en verschillende universiteiten. “Het is niet alleen het bouwen, er zit een heel database-verhaal achter, het maken van koppelingen met bedrijfssystemen en voor bijvoorbeeld de toeleveranciers.” Remote is een betrekkelijk kleine club die de afgelopen zeven jaar groeide. Er werken inmiddels 32 mensen. Hulsebos wil absoluut niets zeggen over geld, winst of rendementen. In Hoofddorp is onlangs een nieuwe vestiging geopend. “Niet alles kan op afstand gebeuren, wij hebben ook veel klanten in het westen van het land en als er rook uit een beeldscherm komt, moet dat ter plaatse worden opgelost. Door ervaren mensen, want een klant die met een klacht belt, is per definitie gefrustreerd, die moet je goed helpen anders ben je hem kwijt.”

Volleybal

Niet alleen een grote naamsbekend, maar personeel trekt Hulsebos aan via het volleybal. Met de club zit hij voor een dubbeltje op de eerste rang. De begroting bedraagt zeven ton, je mag aannemen dat Hulsebos niet zo dom is meer dan de helft van dat bedrag over te maken. Hulsebos grijnst nietszeggend. “Ik zeg niets over geld, dat heb ik al gezegd.” Voor pakweg drie, vier ton heeft hij de beschikking over een club zonder hooligans waar hij zijn relaties kan ontvangen. Daarnaast krijgt hij gratis aandacht in de kranten en op radio en televisie. Omgerekend praat je dan over miljoenen aan exposure. “Zonder de volleybalclub zouden wij onbekend zijn, dat klopt.” Terwijl Remote per ongeluk hoofdsponsor is geworden. “Kuipers ging weg en ik zat in de commissie die een nieuwe hoofdsponsor zocht, dat lukte niet en toen heb ik het maar gedaan. Via onze site ontvangen we veel reacties van mensen die bij ons willen werken, dus ik heb niet echt personeel-problemen, zoals veel collega’s.”

Ambtenarenstad

Remote IT/Zwolle (de volleybalclub dus) staat sportief op een splitsing: meer sponsors om de begroting te verhogen waardoor betere spelers kunnen worden behouden (Kars van Tarel stapt over naar Piet Zoomers/Dynamo) en om aan te trekken. Anders kan Remote zich beter terugtrekken. Hulsebos houdt zich op de vlakte: “Er moeten bedrijven bij komen, anders blijven we doorklungelen.” En dan ineens ongekend fel: “Zwolle is een ambtenarenstad met bijpassende mentaliteit, er gebeurt niets, de stad van net niet. We krijgen als club slechts vijfduizend gulden bijdrage per jaar.

Toekomst

Hij is 38 jaar, zo goed als zeker multimiljonair en ‘ze’ staan in de rij om zijn bedrijf te kopen. “Dat wil ik niet, ik wil iets opbouwen, iets achterlaten. Ik wil niet thuiszitten met een klap geld. Het voordeel van mijn positie is wel dat ik alleen nog leuke dingen doe. ” En zelf overnemen? “We zijn bezig om ook op de detacheringsmarkt een rol te gaan spelen. Op dat vlak hoop ik een paar acquisities te kunnen doen.” De ideeën en werkwijze van Hulsebos’ Remote IT vallen op; zo is per 1 maart IBMdirecteur Hans van de Vliet (50) overgestapt naar Remote. Als directeur en aandeelhouder. “Hij was gewend om te schuiven met bakken met 4000-5000 mensen, maar hij wil weer met klanten omgaan, gevoel krijgen met de real business.”

Vorige bijdrage

Commentaar: Koninklijke Ten Cate

Volgende bijdrage

De missie van Frans van Dommelen bij FC Twente

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *