Twentevisie Jaargang 13, 2001

Eerste Regionaal Ondernemers Congres bij Van der Valk

Kritiek op trage politiek en gesloten lobby-circuits

Ruth Semmekrot vertelt haar eigen ervaringen over de bouw van een eigen site aan directeur-ondernemers.

Een congres speciaal voor (startende) directeur-eigenaren van bedrijven. Naast de vaste kern ambtenaren, secretarissen en directeuren van de Kamers van Koophandel, Syntens, Regio Twente, Overijsselse Ontwikkelingsmaatschappij en de sponsorende organisaties (ING, MKB) zaten er een honderdtal bij Van der Valk in de zaal. De workshops ’s middags waren een succes omdat daarvoor goede mensen als Eric Nijkamp, Henny ten Hag, Rein Sanders, Joop van Keulen en Ruth Semmekrot waren uitgenodigd. Het blijft een raadsel waarom dit soort congressen moet worden opgesmukt met nietszeggende politici die hun teksten voorgekauwd krijgen.

De Hengelose wethouder Theo Huitink (CDA) maakte als portefeuillehouder Economische Zaken van de Regio Twente een karikatuur van zichzelf, daarbij geholpen door dagvoorzitter Han Pape (hoofdredacteur van De Roskam). Huitink probeerde goede sier te maken over de rug van de mensen (zoals Henk Bolk) achter de waterterminal in Hengelo. Het succes is eerder ondanks de politiek dan dankzij types als Huitink die verder wat algemeenheden debiteerde. Het is niet slecht voor Hengelo en de politiek in zijn algemeenheid dat Huitink na de verkiezingen niet terugkomt.

Ambtenaar die hard loopt

‘De politiek doet niets’. Dat was veelgehoorde kritiek tijdens het plenaire gedeelte. Een man die nooit wat terughoort op zijn vragen en ideeën en om een turbo-aansluiting vroeg bij de overheid, kreeg de lachers op zijn hand. Het was bijna gênant om te zien hoe Huitink hulpeloos ten onder ging. Met die aantekening dat veel ondernemers informatie niet of nauwelijks lezen, druk zijn met hun eigen bedrijf en pas in het geweer komen (bijvoorbeeld bij het afschaffen van subsidies of investeringspremies) als het te laat is. De dolksteek voor Huitink kwam van Aldo van der Laan die zijn betoog begon met het verhaal dat hij dankzij een ambtenaar in Almelo van Den Haag naar het oosten kwam. “Hij liep zijn benen uit zijn gat voor ons bedrijf. Daarna heb ik zulke mensen bij de overheid nooit meer meegemaakt.” Verder ook kritiek aan het adres van de bestaande netwerken die nauwelijks nieuwe ondernemers toelaten. En al helemaal niet op sleeptouw nemen. “Dat heb ik nooit gemerkt,” pareerde Henny ten Hag van het gelijknamige makelaarskantoor. “Toen ik 20 jaar gulden voor een gulden mijn partner uitkocht, zocht ik relaties, netwerken en ik ben toen in het kerkbestuur begonnen. Later werd ik ook voor andere dingen gevraagd. Ik heb niet de indruk dat we nieuwe ondernemers links laten liggen.”

Site

In één van de workshop gaf Ruth Semmekrot van Semmekrot Van Drooge communicatie- advies (Delden) een aardig verhaal over de wijze waarop je internet in je communicatie kunt gebruiken. Geen commercieel verhaal, maar haar eigen ervaringen over wat er komt kijken bij het maken van een eigen interactieve internetsite. “Dat heeft ons een halve ton gekost. Dankzij subsidies via Syntens kregen we de helft terug. Syntens gaf ook tips over goede webbouwers. Klanten van ons kunnen per e-mail aangeven dat ze een nieuw product hebben en dan maken wij daarover een persbericht dat we naar wens van de klant naar diverse media kunnen versturen.” “Verder hebben we het hele archief van de klant op het net dat ze via een eigen login-code kunnen bekijken. En we hebben een elektronisch prikbord ontwikkeld voor vacatures in de mediasector. Mensen kunnen hun CV achterlaten en bedrijven kunnen neuzen voor voorlichters en dergelijke.”

Vorige bijdrage

Van Lanschot in Enschede bestaat tien jaar

Volgende bijdrage

Bram van der Weide zoekt jonge opvolger met gevoel voor circus

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *