Twentevisie Jaargang 13, 2001

Overijsselse Beursbedrijven Index (OBX) op de helling

Beleggers ten onder aan hebberigheid

Nieuwe beurssystemen en een zwakke, onzekere economie op de drempel van 2002. Teleurstellende bedrijfswinsten, saneringen, stijgende werkloosheid en geen vertrouwen van de consumenten in de naaste toekomst. En juist in deze tijd loopt de beurs toch op. “Dat komt omdat de beurzen vooruit lopen op de ontwikkelingen en toch verbeteringen verwachten als gevolg van de wereldwijde rentedalingen in Amerika en Europa. En aangezien ook de inflatie daalt als gevolg van de sterk gedaalde olieprijs, zijn er voldoende aanknopingspunten voor een economisch herstel in 2002,” verklaart Sjoerd van Es, beleggingsadviseur van de Rabobanken Twente. “Het belangrijkste is het consumentenvertrouwen.” Verder het verhaal van een daytrader.

De heer Gernaat uit Holten (links) voorspelde dat de AEX in november zou stijgen tot 511, op 27 november stond de AEX op 507 punten. En daarmee won Gernaat het flesje wijn dat hij overhandigd kreeg van Sjoerd van Es van de Rabobank Twente tijdens de opname van Memphis.

In november stonden de technologie- en telecomaandelen in de belangstelling. De nieuwe KPN-topman Scheepbouwer pakte de zaak voortvarend aan, nadat voormalig minister Wijers bevestigde dat KPN minimaal tot 2004 op ‘intensive care’ blijft liggen. Er kwam een loonoffer en er volgde een emissie die vijf miljard Euro opbrengt om de schuldenlast te verlagen. “Het is een goed begin. Ja, die optieregeling kan Scheepbouwer veel geld opleveren, maar het is ook een signaal dat hij er van uitgaat dat de koers aantrekt. En dat is goed voor alle aandeelhouders. De KPNkoers werd ook geholpen door meevallende cijfers van het Britse Vodafone en het Spaanse Telefonica,” aldus Van Es. Nieuwe beurs Op 29 oktober is de Amsterdamse beurs overgeschakeld naar de Euronext. Daarmee is een belangrijke stap gezet naar het ontstaan van de grootste effectenmarkt van Europa met één gecombineerd handelssysteem, één marktmodel en één set handelsregels. Volgens het nieuwe beurssysteem worden vanaf 7.00 uur ’s ochtends al adviesprijzen afgegeven (geen handelsprijzen), om 9.00 uur vindt de openingsrotatie plaats en de openingskoersen verschijnen. Het nieuwe systeem accepteert alle orders die binnen een bepaalde marge rond de dan geldende bied-laat prijs worden ingelegd. Als een order in het systeem wordt gelegd die buiten deze marge ligt, krijgt het fonds de status ‘freeze’ en de opgegeven order wordt automatisch geroyeerd. Daarna volgt er een nieuwe adviesprijs en de handel wordt hervat. Op Euronext Amsterdam zijn 24 zogenaamde Liquidity Providers (LP’s) actief. In de Euronext 100 Index staan Nederlandse bedrijven zoals Koninklijke Olie en Philips genoteerd. ”Die bedrijven hebben die providers niet nodig, daar kan continue in gehandeld worden. Van de overige beursgenoteerde ondernemingen hebben 107 bedrijven één of meer van die providers gecontracteerd om de verhandelbaarheid van hun aandelen te bevorderen. De pijn zit hem vooral bij die bedrijven die geen provider hebben ingehuurd en die afgelopen jaar minder dan 5000 transacties in het centrale order boek in de dubbeltelling hadden. Deze aandelen zullen tweemaal per dag (om 10.30 en 16.30 uur) worden verhandeld via het zogenaamde veilingsysteem.” Het gaat dan om 33 binnenlandse fondsen waaronder Blydenstein Willink, Van Heek Tweka, Textielgroep Twenthe, Vredestein en Reesink. “De handel in deze fondsen was al niet groot en ik denk dat het verder opdroogt. En in dat kader kun je je afvragen of de OBX die voor de helft uit zogeheten veilingfondsen bestaat, nog wel bestaansrecht heeft,” vraagt Van Es zich af. In de komende maanden neemt de redactie een beslissing over de toekomst van de OBX.

Daytrader

Toch zijn er mensen die in een moeilijke markt toch dagelijks geld kunnen verdienen, zoals Rob die niet met naam en toenaam in Twentevisie wil. Rob handelt in aandelen en in daarvan afgeleide producten zoals opties en futures. Hij koopt via een zogeheten broker (makelaar) op de beurs en verkoopt nog dezelfde dag met winst of met verlies. Het is een heel spannende bezigheid, waarvan de uitkomst binnen enkele uren duidelijk is. Om te kunnen daytraden is het noodzakelijk dat de koersen bewegen. Daytraden is dus iets anders dan beleggen. Beleggers kopen of verkopen aandelen met het oogmerk ze langer te houden. Daytraders zijn beroepsdaghandelaren of gepassioneerde hobbyisten. Voor de fiscus maakt dat een groot verschil. Een beroepshandelaar moet over zijn winst inkomstenbelasting betalen, voor de particuliere belegger en de hobbydaghandelaar is de koerswinst onbelast. Een economische opleiding en 25.000 gulden zijn genoeg om te beginnen met daytraden. Met een reserve om je eigen blunders te kunnen financieren. “Ik heb mijn verliezen kunnen financieren met wat ik op de beurs had verdiend. Maar per saldo verdien je dan niks. Ervaring is de belangrijkste leerschool voor een daytrader. Minstens vijf jaar, liever tien. Daytraden is daarom geen sport voor jongelui, maar eerder een ouwe herensport.” Het per jaar verdubbelen van het bedrag waarmee je handelt, is volgens Rob haalbaar. De internetsites die hij aanbeveelt zijn: www.aex.nl; www.iex.nl en www.investtech.com.

CNBC

Rob haalt zijn informatie binnen via een schotelantenne. Daarmee plukt hij zijn broodnodige koersinformatie en nieuws uit de lucht. Een deel van die informatie is ‘real time’, dus zonder vertraging. Daarvoor betaalt hij op jaarbasis een kleine 20.000 gulden. Andere informatie is vrij verkrijgbaar. Van achter zijn bureau houdt Rob drie schermen in de gaten. Eén is een simpel tv-toestel, waarop permanent de Amerikaanse financiële tv-zender CNBC te zien is; het programma Squawk Box vindt hij het meest interessant, dat is het ontbijtprogramma voor Amerikanen waarin alles wordt besproken dat die dag op de Amerikaanse beurzen van belang zal zijn. Het tweede scherm op het bureau toont informatie van het internet. Het derde scherm staat niet voortdurend aan. Het toont onder meer koersinformatie van de beurs in Frankfurt. Rob noemt zijn activiteiten ‘een uit de hand gelopen hobby waar je veel geld in moet steken. Maar het geeft een geweldige kick’. Zijn dag begint steevast om acht uur in bad. Met het financiële katern van ’s lands grootste ochtendblad en met het Financieele Dagblad. Zodra hij beneden is, zijn er koffie, sigaretten en CNBC. Voordat de beurs open gaat heeft hij zijn eerste telefoontje naar ‘Amsterdam’ al gedaan. Opinies afstemmen met zijn ‘sparring partner’. Om negen uur heeft hij ‘het huiswerk gemaakt’ en zijn plan getrokken. Hij kijkt eerst hoe Amsterdam opent. In het eerste halfuur tekent zich de markt af en besluit hij al dan niet een transactie te doen. Gemiddeld gebeurt het eens per week dat hij geen

Vorige bijdrage

Bram van der Weide zoekt jonge opvolger met gevoel voor circus

Volgende bijdrage

Nummer 50: er gaat helemaal niemand uit bij FC Twente

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *