Twentevisie Jaargang 14, 2002

Holec Holland hoopt op overname door Cuthler Hammer

Herfinanciering bottleneck

Een herfinanciering betekent gewoon het einde voor Holec in Holland.

De relatie tussen het Engelse energieconglomeraat Delta en de Hengelose dochter Holec Holland is ernstig verstoord. Zo erg zelfs dat de kans groot is dat Holec Holland uit de Delta-familie wordt gestoten. Met alle gevolgen van dien. (door Mar tin Steenbeeke en Jan Medendorp)

Holec Holland is altijd al een stiefkind geweest. Onder de vleugels van oud eigenaar Begemann haalde Joep van den Nieuwenhuijzen de bankrekening direct leeg als klanten hun rekening hadden voldaan. Delta heeft een iets subtielere manier van het plunderen van de kas. Delta wil de opstallen en grond van Holec Holland in Hengelo gebruiken voor de herfinanciering van de eigen elektrische divisie. Financieel directeur Barend Hess van Holec Holland weigerde daarmee akkoord te gaan en werd om die reden een paar maanden geleden buiten de poort gezet, nadat eerder al ‘dwarsligger’ Kees Smit het veld moest ruimen. Als nieuwe directeur kwam Harry Hofmans van kabelproducent Belden Europa. Deze weigert (zoals een goed marionet betaamt) al maanden elk commentaar. De circa duizend werknemers, de ondernemingsraad noch de vakbonden hebben de gevaren nauwelijks in de gaten. En iedereen aan wie wel openheid van zaken wordt gegeven, moet een geheimhoudingsverklaring tekenen.

General Electric

De top van Holec Holland en Delta heeft onlangs een paar dagen in Barcelona geheim overleg gevoerd, over een mogelijke overname, met het Amerikaanse concern General Electric. General Electric is geen onbekende in Twente, want het bedrijf is ook eigenaar van Odink & Koenderink in Haaksbergen (280 werknemers), een rechtstreekse concurrent van Holec Holland. Odink & Koenderink wordt (als General Electric Holec inderdaad overneemt) in dat geval samengevoegd in Hengelo met de divisie Laagspanning. Het is één van de drie scenario’s waarmee de top van Holec en Delta werken. Het Amerikaanse Cuthler Hammer is de andere overnamekandidaat. Voor Holec Holland is die optie beduidend interessanter omdat Cuthler Hammer in Europa geen positie heeft en zelfs in de markt is om de hele elektrische poot van Delta over te nemen. De Electric-divisie wordt gevormd door (naast Holec Holland) de Engelse bedrijven MEM, Bill Switchgear en Home Automation, Innovative Technology (VS) en het Duitse bedrijf Elek.

Slinkende winst

Op de eigen website maakt Delta (de holding, meer dan tienduizend werknemers) melding van het in 2001 achterblijven van de omzet (van 688 miljoen pond naar 594 miljoen pond) en winst (met een derde gedaald tot 30 miljoen pond). In een halfjaarbericht (september) geeft het bedrijf aan wel herstel te zien, maar niet voor Holec Holland dat te maken heeft met een ‘difficult trading environment’. Na de mislukte beursgang van Holec Holland in 1997 verscheen Delta in 1998 als reddende engel ten tonele. De Engelsen, tot dan toe vooral actief in de laagspanningsmarkt, zagen in de middenspanningsactiviteiten van Holec een welkome aanvulling van haar eigen productiepakket. De Engelsen betaalden 287 miljoen gulden voor Holec Holland en namen 67 miljoen gulden aan schulden over. Belangrijker voor Holec was ook dat het kapitaalkrachtige Delta de financiën kon leveren voor vervolmaking van het nieuwbouwproject Holec-in-One. Dit allemaal in de verwachting dat Holec een substantieel deel bij zou dragen aan de geplande driedubbele omzetstijging van de elektrische divisie. Maar de Engelsen hebben het inmiddels helemaal gehad met Holec, dat de groeicijfers telkens naar beneden bij moest stellen. Dit komt vooral door het onderdeel Middenspanning, dat, in tegenstelling tot Laagspanning, verlies maakt. Door de tegenvallende resultaten bij Middenspanning is de verwachte winst van 8 miljoen euro over 2002 voor heel Holec al bijgesteld naar één miljoen. Met de verklaring van Holec Holland dat de liberalisering van de energiemarkt klanten huiverig heeft gemaakt voor nieuwe opdrachten wordt in Engeland geen genoegen genomen. Het kostte vorig jaar zelfs de kop van commissaris Declercq.

Herfinanciering

De Electric-divisie zit zo zwaar in moeilijkheden dat de leiding het hele bedrijf wil herfinancieren en daarvoor de zekerheden van de diverse dochterbedrijven wil gebruiken. De contracten met de banken lopen tot 1 april 2003. Tussentijdse herfinanciering is mede door tegenwerking van de inmiddels afgezette directie mislukt. Een goede herfinanciering kan de prijs voor overnamekandidaten doen stijgen. Vandaar de interesse van de twee Amerikaanse bedrijven op dit moment. Bovendien is een overname nu aantrekkelijker dan over een half jaar, als naar verwachting de markt is aangetrokken. Een overname zal in elk geval de doodsteek betekenen voor het toeleveringsbedrijf HAT dat op hetzelfde terrein zit als Holec Holland. Holec Holland bezit nog 40 procent van de aandelen van HAT (200 werknemers), maar zal onder een nieuwe eigenaar de hand op de knip houden. Op 15 november maakt Holec Holland los van de toekomst een nieuwe reorganisatie bekend waarbij minimaal 150 banen zullen worden geschrapt. En dat terwijl de laatste reorganisatie bij middenspanning, waarbij 56 banen verdwijnen, nog niet eens afgerond is. Een herfinanciering betekent gewoon het einde voor Holec in Holland. Want waarom zullen de Engelsen de mensen aan het werk houden als ze de grond en opstallen al verkocht hebben? Alle hoop is gevestigd op Cuthler Hammer.

Vorige bijdrage

Joop Munsterman is met 300 titels echte krantenmagnaat

Volgende bijdrage

Wegener-topman Victor Doorn is nieuwe voorzitter Kamer van Koophandel

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *