Twentevisie Jaargang 14, 2002

Sjoerd van Es adviseert inmiddels weer tot aankopen van aandelen

Rabobank enthousiast over KTC

De AEX daalde vanaf 31 mei (de vorige Memphis-bijeenkomst) van 490 naar 357 punten (bijeenkomst 2 september), een daling van meer dan 25%. De vroegere Stork-topman Hans van den Boogaard (zie inzet) speelde ook mee, gokte 375 en zat er het dichtst bij. Slechts twee deelnemers zaten onder die 357 punten, de rest ver er boven. Van den Boogaard (oud- Hengeloër) komt zijn prijs (het overbekende kistje wijn) binnenkort bij de redactie ophalen, zo meldde hij telefonisch

De tegenstelling kon niet groter zijn op 25 juli: Michel Boogerd won die dag de koninginnerit in de Tour de France en de AEX duikelde naar 303 punten. In het juninummer van Twentevisie is terug te lezen dat vlak voor de zomer (op 1 juni) de AEX nog boven de 480 punten stond. “In die periode waren de aandelenmarkten zeer onzeker over het economisch herstel wereldwijd. Daarbij kwamen de bekende boekhoudschandalen bij onder meer Enron en Wordcom en vele winstwaarschuwingen. Dan wil iedereen van zijn aandelen af,” verklaart Sjoerd van Es van de Rabobank Twente. Van Es adviseert inmiddels weer tot aankopen van aandelen. “De prijs is laag, het producentenvertrouwen stijgt waardoor er weer veel geïnvesteerd wordt, wat op termijn zal leiden tot nieuw optimisme van de consumenten. Daar ben ik van overtuigd.”
Even nog de ellende van de afgelopen maanden analyseren. “Het waren alle problemen bij elkaar. Wat de AEX ook niet goed heeft gedaan is het Amerikaanse besluit om zowel Unilever als Koninklijke Olie na 40 jaar uit de belangrijkste beursbarometer S&P 500 te verwijderen. Dat leidde direct tot forse verkopen. En als klap op de vuurpijl werden er vraagtekens gezet bij de financiële koopkracht van de grote pensioenfondsen die in het verleden altijd garant stonden voor aankopen op de beurs in moeilijke tijden.” Pensioenfondsen hebben er alle belang bij dat de koersen op hoog niveau blijven. Maar in dit geval durfden ze dat niet aan, omdat de verplichtingen van de pensioenfondsen een verdere uitbreiding van het aandelenbelang niet toestonden. Alleen het fonds van de ABN AMRO kocht (goedkoop) in.

Halfjaarcijfers

De AEX is net niet onder de 300 punten gekomen. “Ik denk dat we daar de Amerikaanse overheid dankbaar voor mogen zijn. President Bush maakte nieuwe wetten waarin grote ondernemingen verplicht worden een handtekening te zetten onder een verklaring waarin men belooft geen onjuiste boekhouding te voeren op straffe van gevangenisstraf.” Op 14 augustus had een groot deel de handtekening gezet. “En toen volgde de publicatie van halfjaarcijfers van veel bedrijven die over het algemeen niet tegenvielen en daarom veerde de beurs weer op richting 400 punten.”

Regionale fondsen

Ook de regionale fondsen zijn de zomermaanden niet zonder kleerscheuren door gekomen. Het oogappeltje van Van Es (Volker Wessels Stevin) bereikte definitief overeenstemming met KPN over de overname van KPN Netwerk Bouw. Maar dat viel in het niet bij het nieuws bij de parlementaire enquête over vermeende prijsafspraken in de bouwwereld. “Jij noemt VWS mijn oogappel, omdat ik in de afgelopen periode bij herhaling enthousiast ben geweest over het bedrijf. Dat blijf ik ook, want de koersdaling van het aandeel is vooral te wijten aan beleggers die hun winst verzilveren. En dat gebeurt altijd eerst op aandelen die tot dat moment een mooie performance hadden laten zien. Volker Wessels Stevin steeg begin 2002 fors waar de AEX juist daalde. Nu er winst wordt genomen en de koers weer bijna op het niveau van 1 januari is beland, blijft de performance in mijn ogen buitengewoon goed.” Ten opzichte van 1 januari daalde VWS met 2,2%; de AEX 27%.

Bloeier KTC

Koninklijke ten Cate is de vervelende periode van claims door United Fabrics al weer vergeten. “Toen deze claim werd afgewezen, veerde de koers direct op. Ten Cate heeft de zaak bij de technische componenten weer enigszins op orde, zoals bleek bij de presentatie van de halfjaarcijfers.” De kansen die het bedrijf heeft in de technische textiel zijn ongekend. “Ik heb het al eerder gezegd, het bedrijf kan zich sneller ontplooien als het verlost is van de last van de kunststof- en rubberdivisie, maar ik zie de potentie en voor mij is het aandeel een aanrader geworden.” Wat er bij Stork aan de hand is, weten slechts weinigen. Topman Veenman is vertrokken (hij blijft overigens president- commissaris van Ten Cate) en hij kreeg vrij ongebruikelijk een schop na van zijn eigen Raad van Commissarissen die vlak voor zijn benoeming bij de NS hem officieel ontsloegen. Zeer ongebruikelijk in die kringen waar de vuile was zoveel mogelijk wordt binnengehouden. De beleggers reageerden in eerste instantie enthousiast op het vertrek van Veenman, maar de angst sloeg vervolgens velen om het hart bij de presentatie van de halfjaarcijfers toen bleek dat Stork het erg moeilijk heeft met het tot voor kort paradepaardje Aerospace: afwaarderingen op voorraden, opdrachtgevers die failliet dreigen te gaan. Verder worden er bij de divisies Textile Printing en Industrial Components banen geschrapt wat tot een herstructureringslast zal lijden. En het ergste van alles was dat het huidige bestuur geen idee heeft over de te volgen strategie en bij alle vragen tijdens de persconferentie verwees naar de nieuwe man Vollebregt van wie blijkbaar alle heil wordt verwacht.

Centric KSI

Ook automatiseerder Centric KSI heeft na een zeer goed voorjaar de wind vol van voren gekregen. De koers daalde naar een laagste punt van €1,00 op 5 augustus. De gehele IT-sector heeft flink moeten inleveren. Het probleem bij Centric KSI is dat steeds meer effectenhuizen het fonds niet meer volgen omdat het een kleine dochter van het niet beursgenoteerde Centric is. De verhandelbaarheid is beperkt en de informatievoorziening van het management is zeer beperkt. De koers zal dus waarschijnlijk alleen nog maar in beweging komen naar aanleiding van gerapporteerde cijfers. Tenzij topman Sanderink doet wat hij al een tijdje belooft: zijn eigen bedrijf (wat ook Centric heet) inbrengen bij het beursfonds.

Iedereen kan meespelen door naar de opname te komen (de volgende is op 1 oktober in het Arke Stadion) of te surfen naar www.twentevisie.nl. Via deze site kunt u zich ook melden om automatisch een uitnodiging voor Memphis te krijgen.

Vorige bijdrage

Redema wil totaaloplossing voor ijsbaan, parkeren, nieuwe wegen en 2e ring

Volgende bijdrage

Arke Pollux is te groot voor servet en te klein voor tafellaken

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *