Twentevisie Jaargang 15, 2003

Aandeelhouders bundelen verzet tegen Gerard Sanderink

Aandelen weer populair

Morris Tabaksblat pleit voor meer openheid en eerlijkheid in het bedrijfsleven en opeens, vanuit alle hoeken en gaten, zie je commissarissen en topondernemers bij elkaar komen, om de koppen bij elkaar te steken. Dat gebeurde niet alleen in het Amsterdamse Hilton, maar ook in Carelshaven in Delden. Tabaksblat veroorzaakte enige commotie in het bedrijfsleven: het pleidooi voor meer openheid, minder hoge salarissen en meer macht voor aandeelhouders lokte reacties uit, zelfs van enkele Twentse topondernemers die bijeen kwamen. Liever geen pers! Het dineetje leverde overigens geen nieuwe aanknopingspunten op. We herkenen op de foto onder anderen Geert Steinmeijer, Herman Hazewinkel en Herman Spenkelink. We missen vooral Frank Schreve die op basis van de uitgangspunten van Tabaksblat in de Nederlandse top 20 voorkomt en dus zal moeten inleveren.

In de zomermaanden is de AEX met circa 20% gestegen. Voor Sjoerd van Es, beleggingsadviseur van de Rabobank Twente, is het verhaal vrij simpel: “De economie herstelt en de beurs neemt daar alvast een voorschot op. De meeste bedrijven hebben in de moeilijke tijd de kosten in lijn gebracht met de sterk verminderde activiteiten. En dat wordt ook beloond.” De sector die het meest profiteert van een economische opleving is de informatietechnologie. Ook de financiële sector ligt er goed bij. De meeste aandacht ging de afgelopen maanden uit naar Centric KSI, dat in de eerste helft van dit jaar een verlies boekte van 1,1 miljoen euro.

Het resultaat kan nog verder beïnvloed worden als gevolg van een lopend belastingonderzoek bij de voormalige KSIonderdelen. Voor de tweede helft van 2003 ziet de onderneming nog geen marktherstel. De beleggers hebben om verschillende redenen weinig meer op met het fonds. In de eerste plaats is er onduidelijkheid over het beursfonds Centric en het eigen bedrijf Centric van Gerard Sanderink. Van Es heeft er wel eens op gespeculeerd dat Sanderink de goede orders aan zijn eigen bedrijf gunt en de minder winstgevende zaken aan het beursbedrijf. Sanderink heeft officieel een belang van 63% in Centric KSI. Op woensdag 7 mei, woensdag 28 mei, woensdag 11 juni en dinsdag 8 juli werden totaal zo’n 3 miljoen aandelen Centric KSI verhandeld ofwel 17% van het uitstaande kapitaal. Als ook maar de helft daarvan voor rekening van Sanderink komt, kan het belang in Centric op zeker 80% worden geschat. Als alle aankopen voor zijn rekening waren is het 95%-belang in het vizier.

Waldo Kuypers

In juli werd bij de regionale omroep in het programma BV Oost al duidelijk gemaakt dat Sanderink bezig was zijn bedrijf van de beurs te halen. Een belegger uit het zuiden des lands, Waldo Kuypers, is mede naar aanleiding van die uitzending begonnen met een actie op internet om een belang van 5,05% in Centric KSI te krijgen. Ook heeft Sanderink zelf in dit blad en bij de regionale omroep meer dan eens aangegeven graag van de beurs af te willen. “Dat heeft hij ook gezegd in het Financieel Dagblad, maar hij wil geen bod doen.” Sanderink heeft veel contact met Dik Wessels. De wijze waarop hij Volker Wessels Stevin van de beurs heeft gehaald, heeft hij nauwlettend gevolgd. En hij ergert zich vooral aan banken die beter worden als hij van de beurs afgaat. “Sanderink mag van de beurs, dat recht ontneem ik hem niet. Maar als hij dat wil moet hij gewoon een serieus bod doen. Vergeet niet dat hij als bestuursvoorzitter wel 100% voorkennis heeft. En hij moet zijn aankopen melden. Ik ben bezig bij de Autoriteit Financiële Markten inzicht te krijgen in het exacte aantal aandelen van de heer Sanderink, maar dat is nogal lastig. Sanderink zelf belt nooit terug.”

Het gaat om de verborgen schatten in Centric KSI

Compensabel verlies

Kuypers wil 5,05% verzamelen, maar wil niets zeggen over zijn eigen stand. Voor dat percentage zijn 875.000 aandelen nodig. “Persoonlijk zal ik garant staan voor een inbreng van minimaal de helft.” Geen misverstand, ook Kuypers heeft vooral deelgenomen in Centric KSI voor de eigen portemonnee. “Sanderink is een succesvol ondernemer. Op 31 december 2001 zegt hij letterlijk in het Financieel Dagblad: ‘Ik tart de autoriteiten door van de kneusjes Multihouse en KSI een goed renderend beursfonds te maken’. Op 24 mei 2002, bij het vertrek van Toon Rijken zegt hij: ‘De fusie is goed geslaagd’. Op dat moment wist mijnheer Sanderink dat hij op moment ongelooflijke onzin aan het vertellen was. Maar wel onzin waar veel mensen onder wie ik aandelen op kopen. Vervolgens wordt de boel gesaneerd wat leidt tot 5 miljoen euro verlies.” “Maar ik zal u precies uitleggen waarom Sanderink Centric KSI van de beurs wil afhalen. Welnee, de resultaten spelen totaal geen rol. Het gaat om de verborgen schatten in Centric KSI. Er zit een compensabel verlies in Centric KSI van 30 miljoen euro. En als Sanderink Centric van de beurs haalt en onderbrengt in al die BV’tjes, dan gaan die ineens forse winst boeken.” Over compensabele verliezen hoeft geen vennootschapbelasting te worden betaald. “Sanderink steekt 10,5 miljoen euro in zijn broekzak. Daar willen wij als aandeelhouders ons deel van hebben.” Natekst: Waldo Kuypers is te bereiken via wkuypers@cuci.nl.

Tijdens de opname van het radiocafé Memphis wordt het Rabo-beleggingsspel gespeeld. Via www.twentevisie.nl kan iedereen meespelen met het spel waarin de stand van de AEX op 30 september moet worden geraden. Ten opzichte van 1 juni steeg de AEX flink van 286 tot 337 punten op 1 september. De winnaar van deze maand was Willem Neeskens die het wijnpakket van Rabobeleggingsanalist Sjoerd van Es kreeg aangeboden omdat hij 335 punten gokte.

Vorige bijdrage

Nieuwe VMT-voorzitter Theo Wigger wil accent leggen op innovatie

Volgende bijdrage

Art Twente en Sieraad exposeren samen in Expo Center

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *