Twentevisie Jaargang 15, 2003

Businessbabe Karen Kolkert maakt soms misbruik van haar schoonheid

‘Minder serieus genomen’

Karen Kolkert poseert: “Ik merk wel dat je als vrouwelijke ondernemer minder snel serieus genomen wordt.”

Vrouwelijke ondernemers zijn moeilijk te vinden. Sinds een paar jaar is de dagelijkse leiding van de kamer van koophandel voor Twente, Salland en Veluwe in handen van een vrouw, Wilma van Ingen. Niets mis mee, maar wel een manager die netjes haar loon krijgt overgemaakt en voor wie keurig pensioenpremie wordt betaald. Nedap heeft een vrouwelijke commissaris (een prof), mama Van Merksteijn is vooral berucht, we hebben nog Gonnie Klein Rouweler die ook in dit blad via advertenties haar mannelijke collega’s iets over kleding en uitstraling probeert bij te brengen, maar echt veel vrouwelijke ondernemers, nee. Dat probleem ondervond ook het roddelblad onder de businessmagazines Quote. En dat blad zocht vooral mooie dames. Ook in Twente.

Karen Kolkert (35) uit Goor is mooi, ze is heel mooi en ze heeft uitstraling. Volgens Quote hoort ze bij de mooiste veertig businessbabes van Nederland. Ze heeft een eigen bruidswinkel Zij & Zo waar ze met zes vrouwelijke collega’s werkt aan de betere en duurdere bruidsjurken. “Er wordt misschien wel minder getrouwd, maar de mensen die trouwen willen wel exclusieve bruidskleding. Nee, ik ben zelf ook in stilte getrouwd, op de fiets naar het stadhuis.” Ze heeft een kind, ze gaat scheiden, ze rijdt in een Citroën Evasion en ze gebruikt als geurtje ‘Vivienne Westwoord’. Nee, dat hadden we niet aan een man gevraagd, maar we lezen het in Quote. “Ik dacht dat ze het vroegen om als dank voor de medewerking dat geurtje op te sturen. Westwoord is een Engelse ontwerpster, dat is niet de reden dat ik het geurtje gebruik, maar Quote probeerde een beeld neer te zetten van wie je bent. Daarom wilden ze ook weten in welke auto ik rijd.” Een progressieve dame in een degelijke gezinsauto…
‘In Amsterdam zitten meer van dit soort winkels, mijn markt is Twente’

Seksistisch

Eerlijk is eerlijk, zonder het artikel in Quote hadden we niet geweten wie Karen Kolkert is. Maar het artikel is behoorlijk seksistisch: ‘waar werken de lekk… uh…slimste carrièrevrouwen?’, is de kop op de omslag. “Ja, dat vind ik ook. Het is natuurlijk vooral bedoeld om lezers aan te trekken. Maar ik vind het wel leuk dat er ook eens aandacht is voor vrouwelijke ondernemers. Sommige collega’s vinden het seksistisch en vinden dat ik me heb laten misbruiken. Anderen vinden het wel mooi, vooral de groepsfoto waarop we een beetje hooghartig moesten kijken. Dat past wel bij me, mijn zelfverzekerdheid wordt soms verward met arrogantie.” Kolkert deed de kunstacademie in Enschede, dankzij die opleiding maakt ze extravagante jurken, met veel organza, doorzichtige zijde, een stof die ze zo mooi vindt dat ze haar winkel er naar noemde. “Ik merk wel dat je als vrouwelijke ondernemer minder snel serieus genomen wordt. Ik maak wel eens gebruik van mijn vrouw zijn, misbruik misschien wel. Het is leuk om mannen met mijn ondernemerschap te overrompelen.”

175.000 euro

Goor is een roddeldorp. “Maar hier kan ik me wel onderscheiden, in Amsterdam zitten meer van dit soort winkels, mijn markt is Twente.” Kolkert is geboren in Vlaardingen en kwam als tienjarig meisje naar Oldenzaal. In de lijst van businessbabes staat verder nog Saskia Lenferink (33) uit Almelo die bij Endemol als programmaontwikkelaar werkt. En de succesvolste dame uit het rijtje, Debbie Vazquez-De Wagenaar (35) die als consultant bij DGA niet alleen voor 175.000 euro op de payroll staat en in een Jaguar XK8 cabriolet rijdt, maar ook eigenaar is van een kunstgalerie in Ootmarsum.

Vorige bijdrage

Honderden banen op de tocht bij Kamers van Koophandel

Volgende bijdrage

Alleen onverbeterlijke optimisten of mensen met stalen zenuwen op de beurs

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *