Twentevisie Jaargang 15, 2003

Gerrit Boers vecht voor eerherstel, getuigenverhoren moeten duidelijkheid geven:

Fantast of slachtoffer complot?

Hij zou een drugsdealer zijn, zijn GEBO-bussen zouden niet alleen voor toeristische uitjes zijn gebruikt, hij was eigenaar van een sexboerderij: het schandaal was groot toen de eigenzinnige Gerrit Boers (62) in 1994 failliet ging. Eerst zijn bedrijf, niet veel later ging hij persoonlijk failliet. Toen hij dat hoorde, bedreigde hij telefonisch de betrokken curator (advocaat Meulenberg in Zwolle) met de dood. Hij zat voor deze wandaden al met al een jaar in de gevangenis, maar sinds hij weer vrij man is vecht hij tegen overheid, curator en iedereen die hij verdenkt deel te nemen aan het complot tegen hem, Gerrit Boers. Is hij gek of is hij inderdaad bewust kapot gemaakt? “Ik wil gerehabiliteerd worden en ik eis 20 miljoen gulden van de Nederlandse staat.”

Gebo-tours was tot 1994 een familiebedrijf van de familie Boers. Het was geen dikbelegde boterham met dagjes uit naar Duitsland en kinderen die naar school werden gebracht, maar een faillissement stond ook niet voor de deur. Toch werd het faillissement aangevraagd door de OV-bank (de financier van Gebo) samen met Innovation Lease dat overigens inmiddels ook ter ziele is gegaan. Als curator werd aangesteld advocaat Meulenberg uit Zwolle. Het verhaal van Gerrit Boers: “Vervoersbedrijf Midnet (nu onderdeel van Connexxion) wilde Gebo kopen omdat Midnet op de tourmarkt actief wilde worden. De verkoopprijs was 23 miljoen gulden, daar zijn papieren voor getekend. We waren al zover dat we aan het overleggen waren welke bussen wel en niet zouden overgaan naar Midnet.” De huidige Connexxion-topman Cees Anker is hiervoor directeur geweest van Midnet, maar niet in die periode. Verder kan bij Midnet/Connexxion niemand het verhaal van Boers bevestigen. De OV-bank had als financier een vordering op Gebo. “De OV-bank heeft aan Midnet gevraagd of ze na de verkoop als financier betrokken konden blijven bij het bedrijf. Midnet wilde dat niet. Dus de OV-bank zou een klant kwijtraken.”

Hakenberg

Innovation Lease was de tweede ondertekenaar van de faillissementsaanvraag. “Het vreemde is dat ik juist een vordering van zeven miljoen heb op Innovation Lease. Ik had autobussen bij hem verzekerd en een aantal reparaties vooruit betaald. Ja, dat loopt snel op bij autobussen. Nijhuis, de directeur van Innovation Lease was bang dat hij bij verkoop van Gebo aan Midnet die vordering op tafel moest leggen.” John Nijhuis wil niet reageerde op de aantijgingen van Boers. Inmiddels is Nijhuis met een ander bedrijf, Hakenberg, ook in de problemen gekomen.

Rechtsstaat

Het verhaal van Gerrit Boers is warrig. Verhalen over drugs deden altijd al hardnekkig de ronde, maar konden nooit bewaarheid worden. Er lagen rekeningen van bezoeken (met collega’s) aan sexboerderijen, “Ja, daar aten we wel eens een broodje na afloop van een vergadering.” Hij zou zelfs eigenaar zijn van een sexclub. “Ik heb een meisje ooit eens tienduizend gulden geleend om een eigen sexclub op te zetten. Dat was dus met eigen geld, niet met geld van Gebo.” Boers is na zijn vrijlating vlak over de grens in Duitsland weer begonnen met een nieuwe Gebo-tours dat ook niet meer bestaat. Hij woont tegenwoordig in Lommel in België. We willen in Nederland maar geloven dat onze samenleving een hogere kwaliteit heeft dan bijvoorbeeld in Italië. De diverse parlementaire enquêtes hebben het tegendeel al een aantal malen bewezen. Nog niet zo lang geleden stond in opinieweekblad HP/De Tijd een uitgebreid artikel over de incestueuze relaties tussen rechters en advocaten. Curator Meulenberg zegt niet te willen reageren zolang de zaak onder de rechter is. Hij zegt verder alles met zijn rechter-commissaris te hebben besproken. Maar hij vergeet daaraan toe te voegen dat de rechter-commissaris een kantoorgenoot was.

Bedreigingen

Bert de Roo, de huidige directeur/eigenaar van Gebo, was als bedrijfsleider met ruzie bij Gebo vertrokken. Na het faillissement werd hij teruggehaald door Meulenberg: “Op verzoek van de OV-bank, dat heeft Meulenberg mij zelf verteld. Nijhuis, de OV-bank en Meulenberg hebben vooroverleg gehad.” Al in de beginfase wilde Boers met hulp van buitenlandse kredietverstrekkers (zoals hij dat noemt) Gebo terugkopen. “En daarom hebben ze mij persoonlijk failliet laten gaan, want dat wilden ze natuurlijk niet.” Toen Meulenberg Boers belde met die mededeling heeft hij Meulenberg bedreigd door te zeggen dat hij hem ‘om zou laten leggen’. Dat hij wel mensen kende die dat voor 50 mille wilden opknappen. Van die bedreigingen bestaat een bandje. “Dat is dom geweest, ik liet me meeslepen in mijn emotie.”

Ik heb een meisje ooit eens tienduizend gulden geleend om een eigen sexclub op te zetten.

Getuigenverhoren

Door het bedrijf Law Watch is een lijvig onderzoeksrapport opgemaakt over de Gebo-affaire. De conclusie is duidelijk: Boers is de dupe van een complot. Maar de status van het rapport is erg onduidelijk. Law Watch is in juridische kringen niet erg bekend. De Amsterdamse advocaat Engelgeer van Boers heeft in mei 2002 in Twentevisie al zijn mening geven over de (grote) kansen van Boers. Over het rapport zegt hij opvallend weinig. Gaat u het gebruiken in de getuigenverhoren? “Nee, daarvoor is het niet geschikt.” Volgens Engelgeer heeft hij de zaak rond en kunnen de getuigenverhoren beginnen over “acht tot twaalf weken.” Het wachten is op het betalen van de rekening van circa 25.000 euro door Boers. Voor de verhoren zullen in elk geval Midnet, de OV-bank, Nijhuis van Innovation Lease, Bert de Roo, Meulenberg en de rechter-commissaris opgeroepen worden. Boers is nog steeds failliet. Waar leeft hij van, wie betaalt de rekeningen? Hij noemt weer zijn onbekende buitenlandse investeerders die hij een deel van de opbrengst van 20 miljoen beloofd heeft als hij wint. “Ik sta nog steeds onder curatele, maar ze hoeven van mij niets meer door te sturen. Of ik win of verlies, ik kom nooit meer terug naar Nederland. Ik werk tegenwoordig als gedelegeerd bestuurder van een Belgische NV. Dat is vergelijkbaar met een directeur in Nederland. Nee, ik ben geen eigenaar van Lommel Autocars, zoals dat bedrijf heet. Lommel Autocars is ook weer een touringcarbedrijf. Nu nog met acht bussen, maar binnen een jaar verdubbelen we dat aantal. Het maakt mij niets uit dat mijn curator in Nederland dit hoort.” Als de rekening aan Engelgeer betaald wordt, zullen snel daarna de getuigenverhoren beginnen. En dan wordt duidelijk of Boers sprookjes heeft verteld of dat de rechtsstaat Nederland een nieuwe klap oploopt. “Eind van het jaar moet er duidelijkheid zijn. Daarna houd ik er mee op.”

Vorige bijdrage

Commentaar: Integriteit

Volgende bijdrage

Volautomatische strooiers weten waar ze zijn en hoeveel ze moeten strooien

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *