Twentevisie Jaargang 15, 2003

Raalter bedrijf The Powershop levert stroom voor alle grote evenementen

Power to the people

Wil Osendarp van The Powershop zorgt ervoor dat de Rolling Stones onbelemmerd hun shows later dit jaar in Rotterdam, Amsterdam en Utrecht kunnen afwerken.

De evenementen worden steeds groter, steeds mooier, en kosten steeds meer energie. Maar over dat laatste wordt nauwelijks gesproken. The Powershop in Raalte zorgt in Nederland bij alle grote concerten (van Mojo) voor de stroom. Een klein bedrijf ergens achterin weggestopt op een bedrijventerreintje. Er werken slechts tien mensen: allemaal techneuten en één chauffeur. De Powershop trad op de voorgrond tijdens de viering van carnaval op 2 maart in Raalte die bij TV Oost werd uitgezonden.

‘In mijn dorp geen andere leveranciers van aggregaten’, of zoiets schijnt Wil Osendarp (directeur van The Powershop in Nederland, omzet 3 miljoen euro) geroepen te hebben toen duidelijk werd dat TV Oost niet de optocht in Oldenzaal maar van Raalte verkoos om uit te zenden. RTV Oost had nog niet eerder gewerkt met The Powershop. “We hebben een paar jaar geleden iets gedaan voor RTV Oost op een locatie toen ze halsoverkop stroom nodig hadden, maar dat was het.” Het carnavalsfeestje is voor Osendarp niets bijzonders. Qua stroom dan, zelf is hij al jaren lid van de plaatselijke carnavalsvereniging. “Het ging bij deze klus om 35 KVA, kilovoltampère. Dat maakt ongeveer 40 ampère per fase. Een klein machientje voor ons dus.” Een gewoon huishouden draait overigens op 16 ampère. “Dat is inderdaad niet heel veel, wij hebben ook wel evenementen gehad waarbij veel meer energie nodig was, we kennen The Powershop natuurlijk ook wel, maar we hebben prettig samengewerkt, professionele jongens,” vindt technisch directeur Jaap Hilbink van RTV Oost.

Voor Lowlands gebruiken we 150.000 liter diesel

Lowlands

Dat vinden de Rolling Stones ook, niet dat Mick Jagger nu een huisvriend is van Wil Osendarp, maar de leider van de grootste rock’n roll band ter wereld weet dat het met de stroom tijdens de concerten in Nederland wel goed zit. “Voorafgaande aan de tour komt er bij ons een technische raider van de Stones langs met een tot in detail uitgewerkt plan op welke momenten waar op het podium hoeveel stroom nodig is. En daarvoor zorgen wij.” De tour van de Stones (die voor een show net zo veel stroom gebruiken als een stad als Enschede in een dag verbruikt) is wel een heel grote klus voor The Powershop maar niet de allergrootste. Dat is Lowlands dat jaarlijks drie dagen lang in de polder van Flevoland (in Biddinghuizen, naast Six Flags) wordt gehouden. “Daar staan 105 machines van ons waarmee we in die drie dagen net zo veel stroom genereren als een duizendste van heel Nederland in een dag verbruikt. Daarvoor gebruiken we 150.000 liter diesel, elke dag komen daar twee tankwagens…”

Vrijhof

Concurrenten van The Powershop zijn Homan in Mijdrecht en Aggreko in Papendrecht. Het bedrijf Laning was eigenlijk de voorganger van The Powershop. Dat bedrijf werkte veel voor het organisatiebureau Mojo, maar ging over de kop. “De evenementenmarkt is niet zo heel groot. De broer van de aandeelhouder van The Powershop in België heeft belangen in de Lochemse podiumbouwer Stageco. Mojo vroeg toen aan hem of hij interesse had in Nederland een Powershop op te zetten. Dat was in 1996. En ze kwamen bij mij uit als directeur omdat ik eerder met Mojo in de RAI had samengewerkt.” En Osendarp zorgde bij de UT in Enschede (Vrijhof) voor het beeld en geluid. Inmiddels levert The Powershop in Nederland stroom bij meer dan 100 concerten en evenementen.

Vorige bijdrage

'The Legend' Raimond van der Gouw (40) is nog steeds niet uitgespeeld

Volgende bijdrage

Nummer 12

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *