Twentevisie Jaargang 15, 2003

Stork betaalt het beste… aan bestuurders

‘Blydenstein-Willink vind ik een peanut-onderneming’

Tijdens de opname van het radiocafé Memphis wordt het Rabo-beleggingsspel gespeeld. Via www.twentevisie.nl kan iedereen raden naar de stand van de AEX bij de volgende opname (eind mei). Gaat de beurs omhoog of weer naar beneden? In april steeg de AEX van 248,5 tot 287,3 en dat werd bijna goed gegokt door Robert Nijhuis (die vulde in 282,6) en hij kreeg van Sjoerd van Es van Rabobank Twente (rechts) een kistje wijn.

Hoe moet het nu (na de oorlog) verder met de alleswetende beurs? Het uitbreken van de tweede golfoorlog leverde een soort opluchtingrally op. De Nederlandse AEX steeg van 218 naar ongeveer 270 punten, met dank aan vooral de financiële waarden (banken en verzekeringsmaatschappijen) en de technologieaandelen. Opmerkelijk was de flinke bewegelijkheid afgelopen maand van de fondsen. Uitslagen van plus of min vijf procent op één dag waren geen uitzondering. Het dagelijkse verloop van de oorlog was goed te volgen in de aandelenkoersen: als de Amerikanen weer een paar meter woestijnzand wonnen, stegen de koersen en bij verzet daalden ze weer. “De situatie in Irak heeft nu geen invloed meer op de beurzen,” zegt Sjoerd van Es van de Rabobanken Twente.

In april bleek uit de reguliere metingen dat het consumenten- en producentenvertrouwen laag waren. De bestedingen bleven groeien, de werkloosheid nam toe en Nederland bleek vooralsnog niet in staat een nieuw kabinet te formeren. “Maar dat heeft allemaal niet of nauwelijks invloed op de effectenkoersen.” Vanaf begin april werden de eerste kwartaalcijfers gepresenteerd. “De beleggers waren daarmee niet ontevreden, maar waren vooral benieuwd naar de toekomstperspectieven die veel bedrijven eerder niet wilden geven. Maar ook de eerstekwartaalcijfers gaven niet die informatie.”

Banken en ICT

Op de Nederlandse beurs voerden de financiële dienstverleners de boventoon. Met dank aan Amerika waar de Citigroup en Bank of America hogere cijfers presenteerden dan verwacht. “Het aantal oninbare leningen nam af en dat is een stimulans. Het lijkt dus weer beter te gaan.” “In de technologiesector lieten bedrijven zoals IBM, Microsoft, Intel en Texas Instruments die al in een vroeg stadion de economische terugval goed hadden ingeschat en met kostenreductieoperaties waren begonnen, goede cijfers zien. En daardoor werden de wat mindere cijfers van bijvoorbeeld ASML mild ontvangen.”

Blydenstein-Willink

Blydenstein-Willink maakte bekend dat topman Ad Verkuyten er na tien jaar mee ophoudt. Zijn nieuwe werkgever wil hij nog niet bekend maken. De winst van Blydenstein-Willink was over 2002 een half miljoen euro. Als je de buitengewone lasten meetelt, is er een verlies geleden van ruim 3,5 ton. “De solvabiliteit is wel goed met 54%. Maar dat is dan ook alles. Ik vind dat tien jaar Verkuyten het bedrijf niet veel gebracht heeft. De strategische heroriëntatie waarbij alle aandacht naar Verosol (raambekleding) gaat, is goed.” Vorig jaar werd als gevolg van die focus Muller Zell (interieurstoffen) verkocht aan het zittende management. Ook BW Industrial werd verkocht in 2002. “De hamvraag is wanneer Lakatex ergens wordt ondergebracht nadat een fusie eind 2001 met Hatefa afketste.” De marktkapitalisatie (aantal aandelen x beurskoers) is 6 miljoen. Een peanut-onderneming. De cafetaria op de hoek is net zo groot. De opvolger van Verkuyten moet het bedrijf zo snel mogelijk van de beurs halen.”

Salarissen

De inkomens van de topmannen van de beursgenoteerde bedrijven zijn vorig jaar verder gestegen, soms tot astronomische hoogtes. Burgmans (Unilever) en Scheepbouwer (KPN) strijken miljoenen op. Hoe zit het met de salarissen van de oostelijke beursgenoteerde bedrijven? Een van de bestverdienende bestuurder is Herman Hazewinkel van Volker Wessels Stevin die in totaal 842.000 euro verdient (367.000 euro honorarium, een bonus van 213.000 euro en 250.189 euro voor pensioen). Jan Houwert van Wegener is goed voor 589.000 euro (salaris van 394.000 euro, 82.000 belasting optieregeling en 113.000 euro voor (pré-)pensioen). Loek de Vries van Koninklijke Ten Cate staat voor 483.000 euro in de boeken (343.000 salaris, 58.000 resultaat afhankelijke beloning en 82.000 euro aan pensioenkosten). Het is nog onduidelijk waar Ad Verkuyten van Blydenstein-Willink gaat werken, maar het is de vraag of hij bij zijn nieuwe werkgever ook 233.000 euro (salaris en pensioenpremie) krijgt. Aad Veenman vertrok bij Stork met een gouden handdruk van 1.744.000 euro naast zijn inkomen van 638.000 euro (403.000 salaris en 235.000 euro aan uitgestelde beloning). Zijn opvolger Sjoerd Vollebregt moet het in 2002 (na 1 september) doen met een luizige 205.000 euro (158.000 periodieke betalingen en 47.000 uitgesteld loon) Bij Grolsch verdient de aimabele Belg Jacques Troch 496.000 euro aan vaste (379.000) en variabele (117.000) beloning.

Vorige bijdrage

Munsterhuis leert zijn klanten zelfs rijden in een Ferrari

Volgende bijdrage

Nummer 21

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *