Twentevisie Jaargang 16, 2004

Alleen Wegener en Grolsch durven voorspelling voor 2004 te doen

Uit het dal

De winnaar van het bekende Rabobeleggingsspel in februari was Marijke Nijhuis. Zij gokte (zo zei zij eerlijk) 359 punten. De beurs stond op 1 maart op 358 punten, dus zij kreeg uit handen van Rabobeleggingsadviseur Allard van der Veen (rechts) het kistje wijn. Via www.twentevisie.nl kan iedereen meedoen aan het spel.


Het zijn de maanden van de presentaties van de jaarcijfers. Ten Cate had een hotellocatie gereserveerd op donderdag 26 februari in Amsterdam. Dat bleek niet zo gelukkig, het was de op één na drukste dag in Nederland als gevolg van veel sneeuwval. Slechts vijf journalisten schoven aan op die ochtend om naar de presentatie van De Vries te luisteren. Die schoof gezellig de tafels tegen elkaar aan en gaf een informele toelichting. Slechts vijf journalisten, maar wel grote uitvoerige beschouwingen in de kranten. En daarmee was De Vries, die toch al vaak vindt dat zijn bedrijf niet de aandacht krijgt die het verdient, zeer content. Elders in deze uitgave leest hij zijn verdere plannen.

Stork

Stork heeft over 2003 een nettowinst behaald van 74 miljoen euro, tegen een verlies van 42 miljoen een jaar eerder, maar in dat verlies zat toen een herstructureringslast van 77,8 miljoen. Per aandeel werd over 2003 een verlies van 1,27 euro omgezet in een winst van 2,28 euro. En aangezien analisten een winst per aandeel van 2,17 euro voorzagen, deed Stork het dus boven verwachting. “Wat jammer is, is dat Stork geen verwachting uitspreekt voor 2004, behalve ‘dat het evenaren van het resultaat van 2003 in 2004 veel aandacht vraagt’. En dat is cryptisch.” In dit blad staat elders een interview met Stork-bestuurder Bouland.

Grolsch

Bierbrouwer Grolsch heeft over 2003 een nettowinst behaald van 30,4 miljoen euro, inclusief een eenmalige bate van 7,9 miljoen euro (in 2002 was de winst 30,1 miljoen). Vooral de volumegroei in het buitenland alsmede prijsverhogingen in Nederland zorgden voor de omzetgroei. De winst per aandeel exclusief eenmalige bate steeg van 1,78 naar 1,80 euro. “Analisten hadden een winst per aandeel van 1,84 verwacht. Dus wat dat betreft teleurstellend.” Voor 2004 houdt Grolsch rekening met een daling van de nettowinst van 20 tot 30%. Als gevolg van extra afschrijvingen voor de nieuwe brouwerij. Door de efficiencyverbetering die voortkomt uit de ingebruikname van deze nieuwe brouwerij verwacht Grolsch na 2004 hernieuwde winstgroei.

Koninklijke Ten Cate

Koninklijke Ten Cate heeft over 2003 een winst behaald van 20,3 miljoen euro (in 2002 was dat 18,8 miljoen) “De winst is hoger dan verwacht omdat Ten Cate een erg goed vierde kwartaal heeft gehad. De winst per aandeel is 4,10 euro, een stijging van 3,8% ten opzichte van 2002.” De geconsolideerde omzet van Ten Cate daalde van 602,1 miljoen naar 569,6 miljoen euro. Het bedrijf stelt een dividend voor van 1,70 euro. “Ten Cate wil zich ook niet uitspreken over 2004 en dat is jammer.”

Wegener

Als gevolg van een flinke afboeking op een Engels bedrijf maakte Wegener een verlies bekend van bijna 60 miljoen euro. Wegener heeft vooral last van de krimp in het aantal personeelsadvertenties en in mindere mate van een daling van het abonneebestand (-1,5%). Wegener gaat geen dividend uitkeren op de gewone aandelen. Wel ziet Wegener licht in de tunnel, als een van de weinige bestuursvoorzitters voorspelt Jan Houwert dat 2004 beter wordt dan 2003.

Vorige bijdrage

Henk Westbroek en Peter Zeylmaker vinden elkaar bij uitzending Radio Oost

Volgende bijdrage

Nieuwbouw Ten Cate moet toekomst in Twente veilig stellen

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *