Twentevisie Jaargang 16, 2004

Huisstijlspecialisten gaan in vastgoed

Een toren te hoog?

Eric Nijkamp (rechts) en Jerry Teekens
op de plaats waar de Novation Tower moet verrijzen.

NykampNyboer Huisstijlmanagement uit Oldenzaal gaat ook in projectontwikkeling en in onroerend goed. Daarvoor is Haerzathe Investments opgericht. Het onroerendgoedfonds loopt wel goed met diverse goed renderende kantoren, winkel- en distributiecentra in portefeuille. Maar de vaart voor het eerste eigen bouwproject, de roemruchte Novation Tower in Enschede, is er een beetje uit.
Schoenmaker blijf bij je leest, geldt niet voor Eric Nijkamp. De lange helft van het huisstijlduo in Oldenzaal bemoeit zich voor en achter de schermen met veel meer dan alleen kleurtjes, logo’s en oneliners voor bedrijven. Nijkamp is niet alleen politiek zeer betrokken bij het wel en wee van Twente, hij doet ook mee bij de invulling van de ruimtelijke ordening. Hij wil een van de hoogste torens van Twente (57,80 meter) bouwen met in totaal negen verdiepingen. Die toren moet verrijzen achter station Drienerlo, naast het pand van Arke/TUI op het Business & Sciencepark in Enschede.

‘Liever tien huurders van 500, dan twee die 2500 vierkante meter huren’

Bloemist

De markt zit een beetje tegen, concludeert Nijkamp met gevoel voor understatement. En de vergunningen waren nog niet rond. Terwijl de publiciteitscampagne voor de toren toch al een paar jaar aan de gang is. Vragen over de toren werden steeds weggewuifd. Maar in 2005 moet het dan toch echt gebeuren. Dan wordt een begin gemaakt met de bouw van 9000 vierkante meter kantoorruimte; 2000 vierkante meter neemt het bedrijf zelf in gebruik, nog eens 2000 vierkante meter wordt ingericht voor winkels en horeca. “We proberen alles onder één dak te maken, van de bloemist tot de kapper, supermarkt, een bank, maar ook de kinderopvang.” Rest 5000 vierkante meter waar huurders voor gezocht worden. “Liever tien huurders van 500, dan twee die 2500 vierkante meter huren.” Met goede marketing en communicatie moet het volgens Nijkamp mogelijk zijn om binnenkort 60 tot 70% van de ruimte verhuurd te hebben. “Eerder gaat de schop niet de grond in.”

Vastgoedfonds

VolkerWessels gaat bouwen naar een ontwerp van architect Silvan van der Linde. Nijkamp en Nijboer kregen als gevolg van de overname van Nibag in 1998 interesse in vastgoed. “Nibag had een klein project-ontwikkelingbedrijf.” Dat konden ze sluiten, verkopen of uitbouwen en voor dat laatste is gekozen. Dat uitbouwen moet Jerry Teekens gaan doen. Ze kenden hem nog van de ING-bank waar hij zich ook al met vastgoed bezig hield, maar ook verantwoordelijk was voor de financiering van NykampNyboer. Voor het opbouwen van een vastgoedfonds is geld nodig. Nijkamp en Nijboer beleggen zelf een deel van hun geld in vastgoed, maar ze willen meer.” Voor het eerste vastgoedfonds van Haerzathe (450 participaties van 25.000 euro, verkocht binnen 14 dagen) is inmiddels het deze maand op te leveren winkelcentrum Hengelose Es aangekocht. Binnenkort starten ze met een tweede vastgoedfonds. Maar die Novation Tower? “We moeten niet forceren.”

Vorige bijdrage

Almelose meubelboulevard houdt Pim Polman in de benen

Volgende bijdrage

Nummer 51

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *